Gemeente trekt vergunning renovatie Vijverhof in

Steenwijk – De gemeente Steenwijkerland heeft de omgevingsvergunning voor de renovatie van woonzorgcomplex De Vijverhof en de bouw van 70 hofwoningen ingetrokken. Wethouder Bert Dedden: ‘Ons geduld is op’.

‘We hebben de eigenaar meerdere malen gevraagd te beginnen met de werkzaamheden, maar er gebeurt niets. Waardeloos.  Reden om de stekker er uit te trekken’, aldus Dedden.

De bewoners wachten al negen jaar

Al negen jaar wachten de bewoners op de renovatie van de flat en de bouw van hofwoningen tussen het complex en de Karpervijver. Eigenaar Zeilstra Beheer uit Den Haag is naarstig op zoek naar een koper voor het complex, die ook het renovatieplan en de bouw van de hofwoningen gaat uitvoeren. Afgelopen zomer kregen de bewoners te horen dat er een ‘beoogde eigenaar’ is. ‘Maar de akte is nog altijd niet gepasseerd’, aldus de bewoners.


De gemeente heeft de eigenaar onder druk gezet. Afgelopen zomer dreigde de gemeente met een intrekking van de omgevingsvergunning, die de renovatie van het complex en de nieuwbouw van de hofwoningen mogelijk maakt. ‘We zien hier graag een goede voorziening, waar het goed wonen is. Er is een vergunning aangevraagd en toegekend. Dan moet je ook uitvoeren. Telkens belooft de eigenaar te zullen beginnen, maar er gebeurt niks. Waardeloos’, zegt wethouder Bert Dedden.

Deadline

Volgens de wethouder heeft de eigenaar voldoende tijd en gelegenheid gehad om te starten. ‘Op een gegeven moment is er een deadline en houdt het een keer op. De gemeente en de bewoners worden constant aan het lijntje gehouden. We kunnen nu niet anders dan voet bij stuk houden en hebben daarom de stekker er uit getrokken. Helaas, moet ik zeggen, want we hadden graag anders gezien. We vinden het vooral sneu voor de bewoners.’
Om diverse redenen zijn de plannen niet doorgegaan. De plannen dateren al van 2007. Na een juridische strijd met omwonenden kwam er in 2013 groen licht. Zeilstra Beheer besloot in 2014 niet in zee te gaan met een aannemersbedrijf wegens een dreigend faillissement van het bedrijf.

Fraude

Een jaar later, in 2015, werd een koper gevonden: Huis en Milieu, die samen met zorginstelling Arlero, die zorg in De Vijverhof levert, de verbouw- en nieuwbouwplannen zou uitvoeren. Maar de directeur van Arlero werd aangehouden wegens vermeende fraude en Huis en Milieu haakte af.
Vervolgens meldde Zeilstra Beheer in de zomer van 2016 dat er een nieuwe eigenaar op komst is: Kevin Damhuis, die ‘grootste plannen heeft en spoedige actie wil’. De beoogde eigenaar deed de toezegging dat de bewoners worden geïnformeerd en dat er binnen een week een afspraak met een nieuw aangestelde projectmanager zou worden gemaakt.
Een half jaar later is die afspraak nog altijd niet gemaakt. De bewoners hebben een dubbel gevoel over het feit dat de vergunning is ingetrokken. ‘Dat is ook het enige wat de gemeente kan doen. De gemeente heeft de druk opgevoerd, maar er gebeurt maar niets en we kunnen ons voorstellen dat het geduld van de gemeente op is. Ons geduld ook. Aan de andere kant zijn we tien jaar verder en weer terug bij af.’

Onderhoud

Sinds 2007 is een huurstop van kracht met alle gevolgen van dien. De flat verpaupert in een razend tempo. Intussen staan zo’n 80 van de 94 appartementen leeg en wonen er zo’n twintig mensen. Tevens is er achterstallig onderhoud. In april dit jaar hebben de bewoners een brandbrief gestuurd naar de eigenaar van het pand waarin is gevraagd direct achterstallig onderhoud te laten uitvoeren. Daar is wel gehoor aan gegeven. Het noodzakelijke onderhoud wordt gedaan en ook het groen rondom de flat wordt onderhouden.