‘Dickens Kerst leeft in Steenwijk’

Steenwijk – ‘Dickens Kerst is een mooi en groot evenement geworden. Het leeft onder de mensen en we hopen weer duizenden bezoekers in ons mooie vestingstadje te mogen ontvangen’, zegt Rob van Meel van de organiserende Stichting Steenwijk Vestingstad.

Dickens Kerst in Steenwijk wordt voor de 18e keer georganiseerd. Begonnen als een koopavond in 1999 met wat extra activiteiten, werd in 2003 besloten het grootser aan te pakken. Inmiddels is het evenement een van de topevenementen in Steenwijk(erland) geworden. Rob van Meel: ‘Daar zijn we heel trots op. We organiseren veel, maar dit evenement is samen de Nacht van Steenwijk een jaarlijkse topper. Vooral de interactie tussen de winkeliers en publiek is mooi om te zien.’
Trees de Brouwer van Between Business organiseert in opdracht van Stichting Steenwijk Vestingstad samen met Noor Heynen, Rob van Meel, Aldo Kalee en Manon Weijdema het evenement. ‘Het belooft weer een mooi spektakel te worden’, zegt Trees.
In de binnenstad starten vanaf 15.00 uur de eerste activiteiten zoals de paardentram en oude ambachten. De eerste figuranten en koren maken dan hun opwachting in de diverse straten. Vanaf 19.00 uur is de stad helemaal ondergedompeld in de Dickens tijd met 150 acteurs, figuranten, steltlopers, 20 verschillende koren en gezellige vuurkorven.

IJsbaan

Bijzonder dit jaar is de ijsbaan, die nu op het marktplein ligt. Rob van Meel: ‘Dat is natuurlijk een apart verhaal en valt niet onder de commissie die Dickens Kerst organiseert. Maar het is natuurlijk fantastisch dat de ijsbaan ook op deze dag in de binnenstad ligt. Het geeft natuurlijk extra sfeer.’
Er valt dit jaar weer veel te beleven en te genieten tijdens Dickens Kerst in Steenwijk op zaterdag 10 december. Elk jaar wordt er iets nieuws toegevoegd. Door de grote ijsbaan van 450 vierkante meter op de Markt is er dit jaar geen ruimte voor een podium, vandaar dat die wordt verplaatst naar de kop van de Woldpromenade. Hier zijn diverse optredens en een kerstmarkt.

Jules Verne

Je waant je in de tijd van Dickens, midden 19e eeuw, én in de wondere denkwereld van Jules Verne. Hij wordt gezien als toekomstvoorspeller en ‘vader van science fiction’. Hij voorzag een reis naar de maan die iets meer dan 100 jaar later voor het eerst gerealiseerd werd tijdens het Apollo-programma. Verder voorzag hij de langeafstandsreizen in luchtballonnen en de tochten van onderzeeboten onder het poolijs. Jules Verne is een inspiratiebron voor veel mensen.

Steampunk

Zoals voor de steampunkgroep The Aviator Crew. Deze groep is er al vanaf het eerste jaar van Dickens Kerst bij en komt dit jaar de vijfde editie van het Plein der Verlichting (naast de Spijkervetstallen in de Kalverstraat) groots vieren. De meest bijzondere figuren kom je tegen. Van tijdreizigers en smokkelaars tot alchemisten en Airship Crews. Dit jaar is het voor de eerste keer mogelijk om mee te doen aan een Tea Duel. In de Victoriaanse tijd was dit een serieuze zaak. In plaats van een geweer of sabel is een koekje het wapen. Tijdens deze Tea Duels zijn belangrijke zaken, gebieden en kastelen gewonnen of verloren en het is dan ook zeker een serieuze zaak.

Gekke gokkers

Daarnaast zijn de leden van het Carnivale du Freak team van Duece Events & Entertainment aanwezig. Hun rariteitenacts en legendes uit het circus van de 19e eeuw zullen de bezoekers van het evenement verwonderen. Circusdirecteuren met immense baarden, gekke gokkers met vliegensvlugge vingers en mensen met drakenadem... het kan voor hen niet gek genoeg.  Nieuw dit jaar is The Storme Witness. Deze rondreizende Steampunkers zijn voor onze 5e editie aangeschoven en komen de bezoekers verbazen met hun vondsten en verhalen. Nog een nieuw gezicht dit jaar is Bep van Bepstyle. Mocht je geïnspireerd raken van de prachtige outfits en vooral de hoeden van de Steampunkers dan kun je dit jaar bij Bep aanschuiven in de workshop om een eigen Steampunkhoed te maken. Meedoen is zeker een aanrader want de creativiteit van deze dame kent geen grenzen.
De Steampunk en Jules Verne gerelateerde markt die zich eerder in de Kalverstraat bevond, is dit jaar verplaatst naar de Gasthuisstraat. Hier zijn bijzondere kunstwerken en artikelen. Zoals van Time Traveller. Deze prachtige dames creëren de mooiste steampunk jewelry. Nieuw dit jaar is Anno Nu uit Meppel, die kinderkleding in Dickens stijl en Steampunk stijl aanbiedt.

Gooische Taartjes

Dit jaar is het in de Neerwoldstraat genieten van de heerlijke zoetigheden van Gooische Taartjes en het welbekende Aspen drankje aangeboden door Bonheur binnen & buiten. Dit gebeurt in de stijl van Jules Verne. Ook is de fotoshoot studio weer aanwezig en kun je een kijkje achter de schermen nemen. Om 20.00 uur is er een verwarmende vuurshow, zodat je daarna je tocht door de 19e eeuw kunt vervolgen met een warm hart.
De Spijkervetstallen in de Kalverstraat zijn geopend. In het pand van Zoer aan de Kerkstraat zal Crescendo optreden met zangeres Leonie. Bij de kerk in de Vrouwenstraat zijn ook diverse activiteiten. Zo kun je daar je klokkenluidersdiploma behalen. Op de kop van de Oosterstraat staat de houtzaagkunstenaar Henri Koeling om zijn houten kunstwerken live aan het publiek te tonen. In het voormalige pand van Free Record Shop spelen pianisten.

Goede doelen

Dat Dickens Kerst zo leeft onder de mensen, blijkt ook uit de spontane acties. Rob van Meel: ‘Heel veel organisaties grijpen Dickens Kerst aan om iets te doen voor een goed doel. Het evenement is een uitgelezen moment.’ Dat gaat gebeuren op het Kerkplein bij de Grote Kerk, dat wordt omgedoopt tot een ‘goede doelenplein’ met de wensboom en een kerststal.

De winkels zijn deze dag open tot 22.00 uur en hebben speciale aanbiedingen. Volg de laatste informatie over Dickens Kerst in Steenwijk ook via Facebook fb/steenwijkvestingstad