Vorst regeert in hartje van Steenwijk (filmpje)

Steenwijk – De vorst heeft deze week niet doorgezet, maar regeert wel op het marktplein. De ijsbaan is donderdagmiddag geopend door Europees kampioen skeeleren en marathonvedette Gary Hekman en langebaanschaatser Evert Hoolwerf.

Wethouder Wim Brus knipte het lint door, zodat de schaatsers de eerste rondjes samen met speaker Jannes Mulder maakten. 'Het schaatsen moet naar de jeugd gebracht worden', zei Gary Hekman. Dat gebeurt in Steenwijk. De ijsbaan was meteen in trek, want al voor de opening werd de baan al door jongeren gebruikt. De organisatie, Steenwijk Vestingstad verwacht de komende drie weken 5.000 schaatsers te verwelkomen.

Dat ze op Noren schaatsten was even een uitzondering, want Noren zijn niet toegestaan. Wie geen hockeyschaatsen heeft, kan die voor 2 euro huren. De entree bedraagt ook 2 euro.

Voedselbank

Jannes Mulder had nog goed nieuws te melden. Kinderen van wie de ouders afhankelijk zijn van de Voedselbank mogen gratis schaatsen. En dat zijn er zo’n tweehonderd.

Activiteiten

De ijsbaan van 450 m2 met een groot horeca paviljoen ligt er van 8 tot en met 29 december. Ook is een groot activiteitenprogramma rondom de ijsbaan opgezet. Zo komen er demonstraties van kunstrijders, ijshockeyclubs, schoonrijders en shorttrackers. Verder zijn er een curlingcompetitie en kinderactiviteiten. Scholen en groepen kunnen de baan overdag reserveren. Op www.steenwijkvestingstad.nl staat alle informatie en voor specifieke vragen en voor groepen is er het emailadres ijsbaansteenwijk@steenwijkvestingstad.nl.

Ideeën voor aantrekkelijker marktplein

IJsveste, zoals de ijsbaan wordt genoemd, is tevens het startsein van de samenwerking tussen Steenwijk Vestingstad en de gemeente om de binnenstad een impuls te geven. Een ander aantrekkelijker marktplein heeft prioriteit. Iedereen die ideeën hierover heeft kan die ventileren. In het horecapaviljoen staat een brievenbus waar de ideeën kunnen worden gedoneerd. Dat kan ook digitaal via de website van de gemeente Steenwijkerland.

'Zo hoort het'

In het paviljoen was al een discussie tussen wethouder Wim Brus en een aantal Steenwijkers. ‘Allereerst is deze ijsbaan fantastisch. Zo hoort het. Die moet er elk jaar komen. Mocht het financieel niet lukken, dan wil ik wel donateur worden. En zo denken vele Steenwijkers er ook over’, aldus Gradus Jansen.

Leilinden

Hij heeft al jarenlang ideeën over een ander marktplein. ‘Een centraal punt voor de jeugd, zoals stapstenen met spuitend water. Leilinden langs de gevels, maar niet te hoog, want je moet wel de mooie gevels kunnen zien. Die ’s winters verlichten en je zult zien hoe mooi dat wordt. De Markt is vernoemd naar de weekmarkt, maar als je die verplaatst naar het Kerkplein, dan is er zaterdags ruimte voor terrassen’, zo stelt hij voor.

De gemeente heeft in een paar dagen tijd al vele ideeën binnen gekregen, zegt wethouder Wim Brus. ‘Daar ben ik heel blij mee.’