Steenwijkerland: dit was 2016

Steenwijk - Tot en met 30 december geeft de Steenwijker Courant elke dag het overzicht wat er gebeurde in 2016. We beginnen aan het begin, met januari.

Groot Giethoorn

Burgemeester Marja van der Tas heeft tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst een gedurfde en gewaagde uitspraak: ‘Nationaal Park Weerribben-Wieden mag van mij Groot Giethoorn gaan heten.’ Het is een uitspraak, die prikkelend is en een discussie uitlokt.

IJzel zorgt voor ongemak én plezier

De ijzel begin januari heeft voor veel overlast, ongemak, maar ook voor plezier gezorgd. Scholen blijven twee dagen gesloten, het openbare leven valt nagenoeg stil. Het is tijd om te schaatsen op straat! Een unieke periode. Willemsoord houdt een Elfstratentocht.

Drie gewapende overvallen

Steenwijkerland en regio worden in januari opgeschrikt door liefst drie gewapende overvallen in een week. Op maandagavond 11 januari wordt in zijn afgelegen woning in De Pol Johan Otto door drie mannen overvallen. Zijn handen en voeten worden met duct tape vastgebonden en anderhalf uur lang wordt hij onder schot gehouden. Hij moet zijn pincode afgeven. Verder worden geld, sieraden, mobiele telefoons, beeldschermen, beelden en keramieken borden gestolen.

Nog geen twaalf uren later worden de juweliers Henk en Tonny Vonk in Oldemarkt overvallen. Alle vier verdachten kunnen worden aangehouden. Kort na de overval worden twee verdachten aangehouden, dankzij omstanders, onder wie de twee Urker visboeren. Later op de avond worden nog twee verdachten aangehouden. Alle omstanders die hadden geholpen, worden later deze maand door de politie en de gemeente in het zonnetje gezet

Vier dagen later wordt een coffeeshop in Wolvega overvallen door gewapende mannen. In de paniek die onder de bezoekers ontstaat, raakt een aantal mensen gewond.

Richard Veenstra is een held

Darter Richard Veenstra heeft de halve finale van Lakeside behaald. Hij wordt als een held in zijn dorp Ossenzijl onthaald.

Lennard de Boer

Giethoorn en omgeving wordt opgeschrikt door de plotselinge dood van Lennard de Boer. Na een optreden van de band Lemonade, waar hij deel van uitmaakt, tijdens het Sportgala van Steenwijkerland in De Meenthe, wordt hij onwel en overlijdt onderweg naar het ziekenhuis. Lennard had een jaar eerder Giethoorn gemobiliseerd om terecht te komen op de speciale editie van het Monopolyspel. Dat is gelukt en daarmee heeft hij Giethoorn nog meer op de kaart gezet.

Scapino

Scapino is failliet verklaard, maar niet veel later neemt de grondlegger Henk Ziengs de winkels over.

Familiedrama in Zandhuizen

In Zandhuizen vindt een familiedrama plaats. De 41-jarige man heeft zijn 34-jarige vrouw om het leven heeft gebracht en daarna zichzelf gedood. Relatieproblemen lijken de aanleiding te zijn.

Zonnepark

Het college van B&W wil de Steenwijker Kamp (De Schans) laten bebouwen met zonnepanelen. Stichting Behoud De Kamp is tegen, omdat het de waarden van het gebied aantast. Ook de locaties Betap/Crilux langs de Meppelerweg in Steenwijk en het gebied tussen Woldmeenthe en Tuk (tussen fietspad langs het spoor en de A32) zijn de aangewezen locaties als zogenaamde ‘zonneparken’.

Dijkgraaf neemt afscheid

Dijkgraaf Marga Kool van waterschap Reest en Wieden heeft dinsdagmiddag in een volle grote zaal van schouwburg Ogterop in Meppel na veertig jaar afscheid genomen.