Steenwijkerland: dit was 2016

Steenwijkerland - Wat gebeurde er ook allemaal weer, dit (bijna) afgelopen jaar? Op www.steenwijkercourant.nl verschijnt tot en met 30 december elke dag een overzicht. Vandaag: maart 2016.

Smaad en laster bij de kringloop

Een rel in de Steenwijker kringloopwereld. Theo Boer, medewerker van De 2de Kans, voert een hetze tegen Kringloopwinkel in Tuk. Beide partijen beschuldigen elkaar van smaad en laster. Het gaat om vrijwilligers. Mensen die als vrijwilliger aan de slag gaan bij De 2e Kans worden na een paar dagen al gesommeerd om verplicht voor het sorteercentrum voor de Kringloopwinkel in Tuk te gaan werken, beweert Theo Boer. Hier zijn de aangewezen werkervaringsplekken. ‘Deze mensenkrijgen in Tuk te horen dat wij maffiabazen en drugsbaronnen zijn.’ Het bestuur van Stichting Kringloopwinkels Steenwijkerland vindt dat Boer te ver is gegaan.‘Onze bedrijfsleidster wordt op facebook beschuldigd van alles en nog wat. Het is gewoon té gênant’, aldus voorzitter Max Gras.

Giethoorn - Shanghai

Gabriëlla Esselbrugge ontvangt als hotel- en restauranteigenaresse in Giethoorn jaarlijks duizenden Chinezen. Ze mag nu ook Chinezen ontvangen in hun eigen land. Op 1 april opent ze onder de rook van Shanghai de deuren van haar eigen pop-up “Giethoorn Restaurant”.

Grote brand in Wolvega

Een grote brand aan de Oppers in Wolvega heeft in de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 maart een grote paardenstal grotendeels in de as gelegd. Bij de brand kwamen enkele paarden om.

Spel voor dementerenden

In woonzorgcentrum Nijenstede in Steenwijk is Het Toverspel geïntroduceerd. Een interactieve projectie op de tafel moet de dementerende ouderen helpen in beweging te blijven, de reacties op peil te houden en de geest te prikkelen. Dezelfde maand is een grand café, een klein café (activiteitenruimte) en een dementheek in Nijenstede geopend.

Sadistisch meisje

Lief, behulpzaam tienermeisje pleegt sadistische moorden: deze tekst kan rechtstreeks uit een krantenkop komen. Deze keer is dat gelukkig niet het geval. Het is een korte samenvatting van de nieuwste roman van schrijver Ronald van Assen genaamd ‘Het meisje in het riet’ met De Weerribben als decor.

Gauke van Veen stopt

De 80-jarige Gauke van Veen uit Willemsoord zet een punt achter zijn lange carrière (65 jaar) als veekoopman.
Het aantal leerlingen is afgenomen en zal de komende jaren afnemen. De afname komt pas in 2020 tot stilstand. De verwachte leegstand in schoolgebouwen zal in 2020 ruim 30% zijn, wat de schoolbesturen in Steenwijkerland meer dan € 800.000,- per jaar gaat kosten. Het college van B&W gaat voor grote scholen en dat betekent dat kleine scholen moeten fuseren.

Marnix op het witte doek

Nooit eerder zag Marnix Hopman (21 jaar) uit Giethoorn zichzelf terug op het grote witte doek. Zaterdag 12 maart wel, tijdens de première van de film ‘Nooit meer’ waarin Marnix één van de hoofdrollen speelt.

Katten verdwijnen stuk voor stuk

Adryan en Sandra Lampe uit Steenwijk missen hun 1-jarige kater Felix. Het is hun vierde kat op rij, die binnen een jaar is verdwenen. ‘Dit is bizar’, zegt Adryan Lampe. ‘Of het gaat om een kattenliefhebber of om een kattenhater.’

Kaalslag achter de Oude Vesting

Verbijstering bij veel bewoners over de rigoureuze kaalslag achter restaurant de Oude Vesting in Steenwijk. De eigenaar van de grond, Jan Pastoor uit Kallenkote, heeft de houtwal met de grond gelijk gemaakt. De gemeente heeft de werkzaamheden stilgelegd en start een strafrechtelijk onderzoek.

Samenwerking met Deltion

Leerlingen van het Vakcollege van de RSG Tromp Meesters kunnen de laatste twee schooljaren van de 6-jarige opleiding nu ook in Steenwijk volgen. De school is een alliantie met het Deltion College aangegaan.

Gemeente koopt het gebouw van De Meenthe

De gemeente koopt het gebouw van theater en evenementenhal De Meenthe. Daarmee ziet de (financiële) toekomst van De Meenthe er een stuk beter uit.

Erik Krikke vertelt over PTSS

Erik Krikke uit Steenwijk was in 2007 tien weken OK assistent in een militair ziekenhuis in Kandahar in Afghanistan. De uitzending heeft de rest van zijn leven bepaald. Eenmaal thuis moest zijn grootste gevecht nog beginnen. Erik lijdt aan posttraumatische stress stoornis (PTSS). Zes jaar lang heeft hij de oorlogstrauma’s weggestopt, maar nu gooit hij alles er uit en heeft hij de trauma’s van zich af geschreven in het boek ‘Operatie geslaagd!’

The Passion op een bomvol plein

De lokale opvoering van The Passion is nu al één van de hoogtepunten van het jaar in Oldemarkt. Op de avond van Goede Vrijdag zorgt The Passion Oldemarkt op een bomvol Marktplein voor bezinning en verbroedering. En dat is misschien wel het grootste compliment dat de organisatie zich kan wensen.