Steenwijkerland: dit was 2016

Steenwijkerland - Wat gebeurde er in september 2016 in Steenwijkerland? Tot en met 30 december plaatst www.steenwijkercourant.nl elke dag een maand uit het jaaroverzicht.

Pannenkoekenrestaurant gaat weer open

De pannenkoekengeur aan de Meppelerweg in Steenwijk is terug. In het voormalige pannenkoekenrestaurant De Vesting start de familie Dijkema uit Lemmer met ‘Eet- en pannenkoekboerderij Steenwijk’.

Rob Bats neemt waar

Meteen na de receptie om afscheid te nemen van Marja van der Tas als burgemeester, wordt bekend dat Rob Bats als waarnemend burgemeester is benoemd.

Joshua beklimt de Mont Ventoux drie keer

Joshua Huisman (23) uit Steenwijk is er in geslaagd om hardlopend vanuit drie plaatsen, en drie keer binnen 24 uur, de Mont Ventoux te beklimmen. In totaal werd een afstand van zo’n 72 kilometer afgelegd. (foto)

'Steile bruggetjes zijn gevaarlijk'

Wekelijks ziet Kees Schothorst pal voor zijn neus ongelukken gebeuren op één van de steile bruggetjes aan het Noorderpad in Giethoorn. ‘Dit is het gevaarlijkste punt van Steenwijkerland’, zegt Schothorst, die een brief naar de gemeente stuurt. (foto)

Zware crash op TT Basse

De TT Basse kent hoogtepunten, maar ook een dieptepunt met een zware crash in de eerste middagmanche op zaterdag.

Jan Toor krijgt prijs

Jan Toor krijgt een staande ovatie in de Grote Kerk als zijn naam als winnaar van de Anne Beeltje Cultuurprijs uit de envelop komt. ‘Hij is een cultuurpaus’, zo typeerde juryvoorzitter Folkert Jellesma de winnaar.

Facebook-actie voor wandelpaden

De Facebook-actie van Alex-Jan de Jong om er voor te zorgen dat de wandelpaden in zijn dorp Blokzijl weer netjes zouden worden, krijgt een positief vervolg. Wethouder Jacques Wagteveld, voorzitter Plaatselijk Belang Blokzijl Hans van der Blom en De Jong starten gebroederlijk met het verwerken van het schotsgraniet op het wandelpad van Blokzijl.

Rollatorlopers naar Amsterdam

Een grote groep rollatorlopers uit deze regio doet mee aan de jaarlijkse rollatorloop in het Olympisch Stadion van Amsterdam. De deelnemers hebben ‘thuis’ bij Avanty Lifestyle getraind en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Iedereen haalt de finish. (foto)

Paspoorten zijn favoriet

De winnaar van de voorverkiezing van het favoriete archiefstuk van Steenwijkerland is bekend. De paspoorten die dateren uit 1812-1813 en afkomstig zijn uit het archief van Kuinre, gaan meedingen naar de titel ‘Stuk van het Jaar 2016’. Uiteindelijk belandt het stuk op de vierde plaats.

Meningsverschil over visvlonders

Als het aan Hengelsport Federatie Oost Nederland ligt, dan komen er vijftig visvlonders aan de zuidzijde van het Steenwijkerdiep in Scheerwolde. Als het aan de aangrenzende bewoners ligt, niet. Om de twee partijen dichter bij elkaar te brengen, heeft de gemeente een mediator in de arm genomen.

RSG heeft weer gymzalen

De nieuwe gymzalen RSG Tromp Meesters worden met een turnshow geopend.

Dedden opent Buuzepolle

De vernieuwde Buuzepolle in Giethoorn wordt geopend door locoburgemeester Bert Dedden samen met de jongste en oudste gebruiker van het pand. De oudste is Koba Oort-Menger van de biljartclub. Zij is 91 jaar. De jongste gebruiker is Daan Smit van 7 jaar van de korfbalvereniging Samen Eén.

Bestuur treedt af

Bij voetbalvereniging d’Olde Veste’54 is het complete bestuur afgetreden. Voorzitter Albert Strijker laat zijn clubleden weten dat ‘gebrek aan vertrouwen’ ten grondslag ligt aan het besluit van het bestuur. Een week later is een interim-bestuur aangetreden.

Onrust over rubberkorrels

De uitzending van Zembla waarin wordt beweerd dat er mogelijk een kankerverwekkende stof zit in de rubberkorrels op de kunstgrasvelden zorgt voor consternatie. In Steenwijk reageren de voetbalverenigingen Steenwijker Boys en d’Olde Veste’54 kalm: ze wachten verder onderzoek af.

Rabobankpand wordt appartementencomplex

Zes jaar heeft het Rabobank-gebouw aan de Dorpsstraat in Vledder leeggestaan. Henri en Renate Otten krijgen het pand in handen en verbouwen het tot ‘seniorenappartementen’.

Brand verwoest loods

De loods van Punterwerf Wildeboer in Giethoorn is volledig verwoest door een grote brand. (foto)