Familie Bronts wil met plan voor de Markt ‘huiskamer van Steenwijk’ verder aankleden

Steenwijk/Giethoorn – Ze wonen al lang niet meer in Steenwijk, maar dragen de stad nog wel een warm hart toe: Frank en Herma Bronts uit Giethoorn.

Het feit dat er eindeloos gepraat wordt over de herinrichting van de Markt, maar dat er maar steeds geen knopen worden doorgehakt, is hen een doorn in het oog.

Daarom besloten ze  zelf actie te ondernemen en vroegen twee gerenommeerde architecten om een herinrichtingsplan voor het Marktplein te maken. De twee gingen aan de slag en vrijdagmiddag verraste het echtpaar Bronts, samen met de architecten, wethouder Wim Brus met het ontwerp. Geen kant-en-klaar plan, maar een ‘praatstuk’ dat een raamwerk biedt om verder op door te borduren met omwonenden en ondernemers.

‘Veel groen op de Markt zorgt voor sfeer en beleving’

Wat opvalt in het plan is het vele groen. De architecten Paul Ruiter uit Steenwijk en Ebe Dragstra uit Hilversum  hebben ervoor gekozen om het plein aan vier zijden op te luisteren met bomen en dubbele hagen, zoals buxus en beuk. ‘De bomen zijn niet te groot en vormen geen barrière, je kunt er doorheen kijken en lopen’, licht Ruiter toe. Er kunnen (houten) banken onder geplaatst worden en aan de musea-kant is ruimte gecreëerd om fietsen te stallen.

 

‘Uitgangspunt was dat het plein zelf leeg moet blijven, om alle functies die het nu heeft te behouden’, vertelt Dragstra. ‘Zelfs de ijsbaan in zijn huidige opzet zou er op passen. En natuurlijk de activiteiten rond de Vestingfeesten, zoals de Pasar Malam en de weekmarkt. Maar ook een evenement als de Avondvierdaagse.’

Architecten willen het plein maat en schaal geven

Het idee is om ‘de huiskamer van Steenwijk’ verder aan te kleden. ‘We hangen als het ware de gordijnen op, zetten de lampen aan en zetten de kastjes op de goede plek’.

Door groenvlakken te plaatsen geef je het plein maat en schaal, is de gedachte. ‘Het plein krijgt meer structuur. ‘

Frank en Herma Bronts willen met dit ontwerp de gemeente letterlijk een cadeau overhandigen. ‘Wij reizen veel en kijken altijd  of we ergens inspiratie op kunnen doen. Plaatsen als Maastricht, Middelburg en Vlissingen hebben prachtige pleinen, mooier dan in Steenwijk’. Verrassend genoeg vonden ze hét plein, dat hen het meest inspireerde voor het plan in Steenwijk dicht bij huis: in Zwolle. Het plein bij het voormalige postkantoor is een uitstekend voorbeeld van sfeer en beleving waarbij veel met groen is gewerkt.

Ebe Dragstra viel het  direct op dat er in  Steenwijk sowieso niet veel groen wordt toegepast op de pleinen. ‘Niet alleen op de Markt is nu weinig groen te vinden, dat geldt ook voor bijvoorbeeld de Oosterpoort. Er is nu wel erg veel met  bestrating gewerkt  op de pleinen. Een plein moet er ook gezellig uitzien als de terrassen niet vol zitten en ook in de herfst kan het er groener uitzien dan nu het geval is’.

Rode steentjes hergebruiken

De rode steentjes die er nu liggen kunnen prima hergebruikt worden, vinden ze, zij het met een wat ander patroon. Niet nodig om andere kleuren te introduceren. ‘Het rood van de steentjes vormt ook een mooie warme kleurencombinatie met het groen van de bomen en hagen’, vindt Herma Bronts. Welke bomen er moeten komen willen ze niet teveel van te voren invullen. ‘De esdoorn zou een optie zijn. Die verkleurt prachtig’.

De bestaande granieten bank zou moeten verdwijnen, vinden ze. ‘Nodigt niet uit om te gaan zitten (veel te koud).’

Ook de verlichting is belangrijk. Hierbij geldt ook: het hangt van het budget af wat er mogelijk is, maar verlichting waarbij tegelijk de fraaie gevels worden aangelicht zou het fraaist zijn.

Beeld van Johan van de Kornput verplaatsen naar de Markt

Het beeld van Johan van de Kornput, dat nu enigszins verscholen bij de Oosterpoort staat, zou een plekken krijgen op de Markt, vindt Frank Bronts. ‘Maar zo is er meer te bedenken,  zoals en jeu de boulesplek. Wat wij wilden  is niet alleen over steentjes en bankjes praten, maar beginnen met de grote lijnen. Een samenhangend plan presenteren zodat je het aanschouwelijk kunt maken’.

Dat sprak Wim Brus wel aan: ‘Meerdere ideeën die al eerder genoemd zijn door verschillende mensen, waaronder meer groen op de Markt, komen hier samen’. Hij neemt het plan graag mee in de reeks aangedragen ideeën die via de website van de gemeente of via de ideeënbus in de tent bij de ijsbaan zijn binnengekomen.

Opgegroeid in de binnenstad

Fotograaf Frank Bronts draagt de binnenstad van Steenwijk zo’n warm hart toe omdat hij is opgegroeid aan de Waagstraat, waar hij vanaf zijn vijfde jaar woonde. ‘De Markt was ons speelterrein, waar we knikkerden, voetbalden en tolden… Er stonden toen een paar auto’s en een busje’, herinnert hij zich. ‘Twee dagen in de week konden we er niet spelen: tijdens de markt op zaterdag en op maandag, de dag van de veemarkt.’

De jaren 50 van de vorige eeuw komen niet meer terug, maar de beleving en het gevoel van sfeer dat er toen wel was, kan wel weer worden opgeroepen, verwacht hij.