Steenwijkerland: dit was 2016

Wat gebeurde er in 2016 in Steenwijkerland? Tot en met 30 december plaatst www.steenwijkercourant.nl elke dag een overzicht van het nieuws in 2016. Vandaag: november.

Niet het mooiste natuurgebied

Nationaal Park Weerribben-Wieden is niet verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Ondanks de uitslag kijkt Janet Visser, programmamanager transitie Nationaal Park Weerribben-Wieden, tevreden terug: ‘Deze verkiezing was een mooie gelegenheid om met Nederland de schoonheid van dit gebied te delen.’

Pinnen in Wanneperveen

Het kan zomaar zo zijn dat Wanneperveen in het voorjaar van 2017 weer kan pinnen. Het burgerinitiatief ‘Behoud geldautomaat Wanneperveen’ is serieus in gesprek over de plaatsing van een zogeheten ServiceCorner, een geldautomaat die geld halen, storten of overmaken en het opladen van een OV-chipkaart mogelijk maakt.

Kop van Overijssel krijgt geen erkenning

Er zit geen enkel evenement in de Kop van Overijssel bij zeventien evenementen die van de provincie erkenning en geld krijgen. Dat steekt organisatoren, waaronder de corso’s in Sint Jansklooster en Vollenhove. Beide evenementen hebben zich wel bij de provincie aangemeld, maar vielen niet ‘in de prijzen’.

Bluesronde is weer terug

Na zes jaar afwezigheid beleeft Steenwijk weer een Bluesronde. Het publiek heeft de rentree van het evenement, vrijdagavond 4 november, omarmd. De Nico Brillen Bluesronde is een feest van herkenning en ontmoeting.(foto)

Slotfeest Vikings voor Spieren

5 november wordt een geslaagd slotfeest gehouden met Justin Bremer als middelpunt. Een half jaar lang zijn er acties gehouden om geld in te zamelen. Een half jaar lang zijn er door Vikings voor Spieren acties gehouden om geld in te zamelen voor een remedie tegen de ziekte. Tijdens het slotfeest wordt het eindbedrag bekend gemaakt: € 19.252,-.

IJsbaan op het marktplein

Na vijftien jaar krijgt Steenwijk weer een grote echte ijsbaan op het markplein. De ijsbaan, met een afmeting van 30 bij 15 meter, blijft twintig dagen lang liggen, van 8 tot 29 december.(foto)

Geld voor vervanging jeugdhonk

De politiek stelt geld beschikbaar voor de vervanging van het jeugdhonk Strandhuus in Kuinre. De kosten van vervanging van het jeugdhonk zijn geraamd op € 70.000,-. De stichting Jeugdhonk zal zelf € 30.000,- bijeen brengen voor de vervanging van het huidige jeugdhonk en de inrichting hiervan te verzorgen.

Vijftiende 'Veno in the Wetlands'

De jubileumeditie ‘Veno in the Wetlands’ trekt een recordaantal deelnemers. Het is koud tijdens de vijftiende editie van de survivalrun. Zelfs de meest doorgewinterde survivalaars, de door weer en wind geharde bikkels, hebben toch even een momentje nodig om op te warmen na een kilometerslange klim- en klautertocht door de zompige velden van Vollenhove.

't Kraantje opent de deuren

Er komt leven in de brouwerij bij de Blauwe Hand. In het voormalige Eet & Drinkgelag De Beulacke, dat al jaren leegstaat, is onlangs restaurant ’t Kraantje geopend. Peter Platje van eetcafé ’t Kraantje in Zwartsluis heeft zijn intrek genomen in de voormalige eetgelegenheid. Het is een tijdelijk (pop-up) restaurant. Het is de bedoeling dat hier in het voorjaar een beachbar wordt gevestigd, compleet met strand.

Aanvraag nieuwbouw 't PuzzelsTuk

Het college van B&W heeft besloten de aanvraag voor nieuwbouw van basisschool ’t PuzzelsTuk af te wijzen. Het college stuurt aan op een verhuizing naar Steenwijk, namelijk in het gebouw waar ook School B is gevestigd. Hier zou sprake zijn van leegstand en is volgens het college voldoende ruimte.

Benefietconcert Wildeboer

Dat de onderlinge solidariteit in Giethoorn groot is, blijkt zondagmiddag 20 november in het Kulturhus. Tweehonderdvijftig mensen komen naar het benefietconcert, waarvan de opbrengst van ruim 5.000 euro voor Henk en Yvonne Wildeboer is. Beide Gieterse ondernemers zagen op 29 september hun loods met punterwerf en koffie- en theeschenkerij aan de Beulakerweg in vlammen opgaan. Het echtpaar is geroerd door de grote opbrengst. ‘Dit voelt als een warme douche,’ zegt Henk.

Juridische problemen rond hypermarkt

Het is nog maar de vraag of de Raad van State genoegen neemt met de aangepaste omgevingsvergunning voor de hypermarkt (een megasupermarkt) op Eeserwold in Steenwijk. Een van de rechters van de Raad van State wijst op enkele juridische problemen die kleven aan de nieuwe vergunning. Volgens de rechter komt er misschien nog een probleem om de hoek kijken vanwege provinciale regels. Daarnaast vraagt hij zich met de vele bezwaarmakers af of de vergunning wel voldoende helder is over wat er wel of niet kan worden gevestigd in het complex langs de A32.

Nieuw bestuur Gieters Belang

Op initiatief van Evert van Dijk is in kulturhus De Eendracht een nieuw bestuur van het dorpsbelang in Giethoorn gepresenteerd. De presentatie valt samen met het terugtrekken van het voormalige bestuur van ‘t Gieters Belang.

Zoektocht naar nieuwe burgemeester

De gemeente Steenwijkerland start de zoektocht naar een nieuwe burgemeester en roept daarbij de hulp in van alle inwoners, ondernemers en belanghebbenden.

Taman Indonesia houdt crowdfundactie

De crowdfundactie van Taman Indonesia om geld in te zamelen voor de gewenste kruidenkas heeft vruchten afgeworpen. De benodigde 20.000 euro is binnen, twee weken voor het verstrijken van de deadline. Op het kleinschalige dierenpark wordt een geslaagde benefietdag gehouden.

Shrek in De Meenthe

Zeshonderd schoolkinderen bekijken Shrek de Musical in De Meenthe. De twintig volwassen acteurs van Theaterschool en Theaterproducties De Tovenaar en een groep kinderfiguranten zetten een productie neer die klinkt als een klok.

Steenwijk viert het ontzet

Alkmaar, Groningen en Leiden vierden al jaarlijks hun ontzet, en vanaf volgend jaar februari kan ook Steenwijk zich in dit rijtje scharen. De stad gaat niet alleen het Steenwijks Ontzet (in 1581) vieren, er is ook een ‘Rondje Vestingroute’ ontwikkeld. De viering van Steenwijks Ontzet op 24 februari 2017 bestaat uit drie onderdelen: een symposium, een rondgang over de Vestingroute en de viering van het Ontzet op de Markt.

Vitaal Oldemarkt

Oldemarkt sluit twee vitale jaren af. Vitaal Oldemarkt heeft 52 projecten opgestart en ondersteund. De afsluiting wordt een feest voor het dorp en van het dorp. Kinderen verzorgen diverse acrobatische acts.