Elisa Knol (20) richt stichting Elisance op

Steenwijk - Steenwijk is een nieuwe stichting rijker: stichting Elisance, voor onbekende danstalenten en beeldende kunstenaars. Oprichtster is de pas twintigjarige Elisa Knol uit Steenwijk.

Eilsance is een samenvoeging van Elisa en dance. Want dans, dat is de grootste passie in het leven van de jonge Steenwijkse. ‘Dansen is vrijgevend, je kunt er veel emoties in kwijt,’ legt ze uit. Al vanaf haar vijfde danst Elisa. Ze kreeg het met de paplepel ingegoten, want haar moeder is dansdocent op een sportschool. ‘Ik heb ook altijd gezegd dat ik van dansen mijn beroep wil maken.’ Elisa wil zich met haar stichting vooral inzetten voor mensen die het niet breed hebben of ‘anders’ zijn.

Laatste jaar dansacademie

Elisa zit in het laatste jaar van de dansacademie binnen het Friesland College in Leeuwarden. Als examenopdracht moet ze een voorstelling organiseren. Een docent raadde haar aan om een stichting op te richten. Elisa volgde zijn raad op en startte afgelopen zomer met het schrijven van plannen, maken van een draaiboek en werven van subsidies en donaties. Bij die ene voorstelling wil ze het niet laten. ‘Ik wil het zo groots mogelijk aanpakken, ik heb veel in mijn mars’ zegt ze energiek. Naast het organiseren van dansvoorstellingen wil ze ook onbekende talenten gaan trainen en hen klaarstomen voor de zware auditie van de dansacademie. Eén zestienjarige heeft ze daarvoor al onder haar hoede genomen. Ook wil ze dansworkshops en danslessen gaan geven aan mensen die het niet breed hebben of ‘anders’ zijn. Daarmee bedoelt ze bijvoorbeeld kinderen uit bijstandsgezinnen, vluchtelingen en mensen met een beperking. Beeldende kunst komt in haar stichting ook aan bod. ‘Een vriend van mij is schilder en hij kan workshops schilderen geven.’

Cirque Autré

Nu al is Elisa druk bezig met het organiseren van haar eerste voorstelling Cirque Autré. Ze legt uit dat de voorstelling gaat over mensen die ‘anders’ zijn. ‘Ik vind dat de samenleving vaak respectloos omgaat met mensen die anders zijn. Het zwart-wit denken moet doorbroken worden! Ook al zit je in een rolstoel of heb je Down, iedereen is gelijk,’ zegt ze met verontwaardiging in haar stem. Tijdens haar stage bij Frion Steenwijkerland leerde ze dat mensen met een beperking dingen misschien anders doen, maar zeker wat kunnen, ook dansen. ‘In alles wat je doet zit dans, zelfs als je alleen maar met je vingers kunt knippen,’ legt ze uit. Voor Cirque Autré regelt ze zo’n veertig dansers. Deels zijn dat medestudenten. Leerlingen van Musculus doen ook mee. Bij dit Steenwijkse sportinstituut geeft Elisa les aan kinder-, hip-hop- en moderne dansgroepen. Vriend en bestuurslid Jarno Muis zegt trots: ‘Ze doet verder ook alles zelf voor de voorstelling: de choreografie, kleding, vrijwilligers, geluid, licht en tribunes.’ Als grafisch vormgever hielp hij haar met het ontwikkelen van het pr-materiaal. Een hal kon geregeld worden bij zijn werkgever Agrifac. ‘We zijn druk bezig met nieuwbouw en in een van de nieuwe hallen kan de voorstelling gehouden worden,’ aldus Jarno. Elisa verwacht dat het met de verkoop van de driehonderd kaartjes hard zal gaan. De verkoop start in februari op haar facebooksite, die nu Cirque Autré heet, maar na de voorstelling Elisance gaat heten.

Facebook: Cirque Autre-Steenwijk