Onderzoek moord op Halil Erol zit op dood spoor

Steenwijk - Na zeven jaar is de moord op de toen 34-jarige Halil Erol uit Steenwijk nog altijd niet opgelost. In 2013 lijkt er een doorbraak te zijn, na een tweede vondst van lichaamsdelen in natuurgebied Kiersche Wijde bij Wanneperveen.

Een nieuwe verdachte wordt aangehouden, maar door gebrek aan bewijs komt hij op vrije voeten. Het onderzoek zit sindsdien op slot. ‘Het is wachten op nieuwe informatie. Het kan zijn dat iemand toch iets vertelt wat tot nu toe is verzwegen. Niet alle lichaamsdelen zijn nog gevonden. Als die vondst er komt, dan wordt de zaak uiteraard heropend’, aldus Johan Ekkel, teamchef van IJsselland-Noord.

Ander gedrag

Op zaterdagavond 6 februari 2010 verdwijnt Halil Erol uit Steenwijk spoorloos. Erol is een 34-jarige man van Turkse afkomst en woont sinds eind jaren ’90 in Steenwijk. In februari 2010 woont hij alleen in een woning aan de Burgemeester Voetelinkstraat in de wijk Gagels. Zijn ex, van wie hij nog niet zo lang is gescheiden, en twee dochters wonen vlakbij, aan de Troelstrastraat. Erol worstelt enorm met de scheiding. In die tijd is Erol bezig met het opzetten van een eigen bedrijf, gespecialiseerd in camerabeveiliging. Een paar maanden daarvoor werkt hij als elektromonteur bij autobusfabrikant Berkhof in Heerenveen, maar Erol komt in de WW. Erol is regelmatig aanwezig in de Turkse supermarkt Alanya Market aan de Gasthuisstraat in Steenwijk, waar hij zo nu en dan hand- en spandiensten verricht. Volgens vrienden gedraagt hij zich de laatste tijd anders dan anders. Hij heeft andere contacten dan voorheen en komt niet meer in de moskee in Steenwijk. Ook bij zijn voetbalclub Steenwijker Boys zien ze hem nauwelijks.

Vreemd

Op zaterdagavond 6 februari 2010 is Halil Erol voor het laatst in leven gezien. Het is de vraag wat Erol eerder die dag deed. De politie meldt dat Erol zijn dochtertje eerst naar zumba-les brengt. Zijn ex wil die middag met de twee kinderen met de trein naar een vriendin die woont in de Koedijkslanden in Meppel. Erol biedt aan ze te brengen. Hij haalt ze op en brengt ze rond 14.00 uur naar Meppel. Wat Erol daarna doet, is onduidelijk. Volgens signalen van een zendmast is hij die middag in Meppel gebleven.

Wel is bekend dat hij ’s avonds een bezoek brengt aan zijn ex die dan ook weer in Steenwijk is. Zijn ex verklaart dat de vriend van haar vriendin in Meppel, een voormalige Noordwoldiger, haar en haar kinderen thuisbracht. Dit bevestigt haar dochter tegenover de politie. Later op de avond, tussen acht en twaalf uur, is Erol bij haar thuis aan de Troelstrastraat in Steenwijk.

Hij komt zijn laptop ophalen die zijn oudste dochter van hem had geleend. ‘Hij zou verteld hebben dat hij nog naar een afspraak moest, maar zei niet met wie en waar’, aldus de politie. ‘Van dit verhaal hebben we geen bevestiging kunnen krijgen. We gingen eraan twijfelen, omdat tussen zes uur en kwart voor elf ’s avonds er een signaal van Erol is opgevangen door de zendmast bij Nijeveen. Vreemd, omdat Erol zijn telefoons altijd bij zich had.’

Telefoontje

Op zondagmiddag 7 februari heeft Erol een wedstrijd met Steenwijker Boys. Erol komt niet opdagen. Een van zijn ploeggenoten belt bij hem thuis aan, maar er wordt niet opengedaan. Op de trap staat zijn voetbaltas. Op ongeveer hetzelfde moment dat de ongeruste teamgenoot op zondagmiddag 7 februari bij hem aanbelt, wordt er vanuit Megchelen, vlakbij Arnhem, met de telefoon van Erol gebeld naar zijn ex-vrouw in Steenwijk. Zijn ex zegt de telefoon niet te hebben gehoord. ‘Omdat ze dat telefoontje niet heeft opgenomen, kunnen wij niet weten wie er toen heeft gebeld’, zegt de politie.

Auto brandt uit

Op 18 februari wordt Halil als vermist opgegeven. De politie start pas begin maart met het onderzoek, omdat er daarvoor geen concrete aanwijzingen zijn dat er sprake is van een delict. De laatste telefoongesprekken worden beluisterd, maar leveren niets op. Erol heeft na zijn vermissing geen financiële transacties meer gedaan. Onverwachts wordt op maandagavond 8 maart rond 22.45 uur Erol’s auto, een zilvergrijze Daewoo Lanos model hatchback, brandend aangetroffen op de Kerklaan in het Groningse Haren. Dit is op de onverharde parkeerplaats tegenover de Hortus (Botanische tuin) van de Universiteit van Groningen. De kentekenplaten (16-HG-TJ) zijn verwijderd. Deze zijn vermoedelijk op een andere auto gemonteerd en worden later in april en mei geregistreerd op de A12, A44 en A15 in de buurt van Rotterdam en Zoetermeer.

Protestactie

Bij het politiebureau aan de Vendelweg in Steenwijk is vrijdag 12 maart een protestactie. Tientallen Steenwijkers van Turkse komaf protesteren hier, omdat volgens hen te weinig wordt gedaan om de vermiste Halil Erol te vinden. Naar aanleiding van de vondst van de uitgebrande auto zet de politie 25 rechercheurs op de zaak. Niemand weet of Erol dan nog in leven is. Begin april is er een informatiebijeenkomst in De Meenthe. Er blijkt op dat moment weinig schot in het onderzoek te zitten. De dagen daarna wordt het angstvallig stil.

Cruciale dag

Dinsdag 22 juni 2010 is een cruciale dag in de zaak. Een medewerker van waterschap Reest en Wieden vindt die dag in de Steenwijker Aa bij Eesveen een zandkleurige polyester zak met benen en armen (zonder handen). DNA-onderzoek brengt aan het licht dat de lichaamsdelen toebehoren aan Erol. Vijf maanden na zijn vermissing is er duidelijkheid over zijn lot. De vermissingszaak verandert in een moordonderzoek. De politie kan nog geen verbanden ontdekken tussen het belletje vanuit Megchelen, de uitgebrande auto in Haren, het kenteken dat wordt gespot in de Randstad en de lichaamsdelen van Erol in de Steenwijker Aa. ‘Als het de bedoeling is geweest om de politie op die manier op een dwaalspoor te zetten, is dat tot zover gelukt’, verklaart de politie in 2011. Twee weken later, op 5 juli, wordt een indrukwekkende herdenkingstocht in Steenwijk gehouden voor Erol. Medio juli looft het openbaar ministerie 15.000 euro uit voor de gouden tip.

Te weinig bewijs

De 31-jarige Steenwijkse ex van Erol wordt op 25 augustus 2010 aangehouden door de politie. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op haar ex-man. Ook wordt een 33-jarige man uit Meppel opgepakt. Hij is de vriend, wonend in de Koedijkslanden in Meppel, die de ex van Erol en haar twee kinderen op 6 februari naar huis bracht in Steenwijk. De ex van Erol wordt na veertien dagen weer vrijgelaten door het OM. De man wordt na een maand door de raadkamer op vrije voeten gesteld. Reden: te weinig bewijs.

Spokeplasmoord

De Meppeler (de voormalige Noordwoldiger) heeft bij zijn aanhouding al een groot delict op zijn kerfstok staan. Hij is in 1998 veroordeeld voor de in 1997 gepleegde moord op Anne-Marie van Loon bij de Spokeplas in Noordwolde. Hij kreeg toen acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De politie verklaart dat het verleden van de man geen enkele rol heeft gespeeld in het onderzoek. ‘Hij komt vooral in beeld, omdat hij en niet Erol zijn ex en de kinderen naar Steenwijk terugbracht. Verder viel het ons op dat de Meppeler ineens een Acer-laptop op internet te koop aanbood. Die had mogelijk van Erol geweest kunnen zijn. Maar de Meppeler ontkent dit.’ In april 2011 maakt de politie bekend dat het tweetal verdachte af is. Het onderzoek levert te weinig grond op voor een strafvervolging. Langzaam verdwijnt het onderzoek naar de dood van Erol naar de achtergrond. Bijna twee jaar ligt de zaak in de luwte.

Opnieuw lichaamsdelen gevonden

De zaak krijgt op 25 januari 2013 onverwachts een nieuwe impuls. Wandelaars vinden beenderen in het natuurgebied de Kiersche Wijde, tussen Wanneperveen en het Meppelerdiep. De lichaamsdelen zijn verpakt (geweest) in een wit judopak. DNA-onderzoek maakt snel duidelijk dat het gaat om het stoffelijk overschot van Erol. Duidelijk is dat het lichaam van Erol na de tweede vondst in Wanneperveen nog steeds niet compleet is. Nog altijd zijn het hoofd en de handen niet gevonden. De politie sluit niet uit dat in de buurt nog meer lichaamsdelen liggen. De vindplaats wijst erop dat de dader bekend is in het natuurgebied. De politie heropent de zaak en zet een nieuw team rechercheurs op de zaak.

Opsporing Verzocht

De zaak krijgt aandacht in het programma Opsporing Verzocht. De politie krijgt naar aanleiding van de uitzending veel tips binnen. De politie heeft nieuwe sporen en informatie verzameld over de moordzaak Halil Erol. Op dinsdagavond 9 juli 2013 wordt in de uitzending van Opsporing Verzocht opnieuw uitgebreid aandacht besteed aan de gewelddadige dood van de Steenwijker. De politie vermoedt dat Halil Erol mogelijk betrokken is geweest bij handel in hennep en roept met name de Turkse gemeenschap op of die hiervan in kennis was en zich dan te melden bij de politie.

Hieronder nogmaals de uitzending:

Verder meldt de politiewoordvoerder dat er op de plek waar lichaamsdelen van Erol bij Wanneperveen waren aangetroffen een judopak is gevonden in dezelfde soort zak als bij een eerdere vondst van lichaamsdelen in de Steenwijker Aa bij Eesveen. In deze zakken, die afkomstig zijn uit Turkije, worden fruit, groente en noten vervoerd naar de markt. Het judopak is van het merk Matsuru. De politie hoopt dat de combinatie van zak, judopak en het feit dat degene die de zak daar heeft neergelegd bekend moet zijn met het gebied, tot meer informatie voor een oplossing voor deze moordzaak kan leiden. Begin juli vinden doorzoekingen plaats in Uffelte en Noordlaren. Op beide locaties werd uitgebreid forensisch onderzoek verricht. Er werden geen aanhoudingen verricht. De politie sluit niet uit dat er binnenkort meer doorzoekingen plaatsvinden.

Doorbraak

Een maand later lijkt er een doorbraak te zijn. De politie houdt in augustus 2013 een Steenwijker, toen 37 jaar, aan. De oud-Meppeler speelt na de verdwijning van Erol een opvallende rol en werpt zich op als belangenbehartiger en woordvoerder van de Turkse gemeenschap. Veel Turken zijn daar verbaasd over, omdat hij zich voor die tijd amper liet zien in de gemeenschap. De man laat vooral nadrukkelijk van zich horen tijdens een protest in 2010 voor het politiebureau in Steenwijk. De verdachte zegt voor de camera van RTV Oost: 'Willen ze eerst een lijk vinden voordat ze het serieus nemen?'

Onopvallende auto

Hij is wekenlang in de gaten gehouden. Rechercheurs observeren zijn flatwoning aan de Burgemeester Voetelinkstraat dag en nacht. Dat gebeurde vaak vanuit onopvallende auto’s die in de buurt van de woning stonden geparkeerd. Opvallend is dat de verdachte in dezelfde straat woont waar Erol tot aan zijn dood woonde. In september pakt de politie ook nog een 31-jarige man uit Zwartsluis op, eveneens op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Erol. Deze verdachte blijkt echter niets met de zaak te maken te hebben.

Geen DNA-match

De Steenwijker verdachte blijft 90 dagen vastzitten in diverse gevangenissen en mag geen contact met de buitenwereld hebben. In oktober 2013 komt hij op vrije voeten. Hij heeft in verband met het onderzoek zijn DNA afgestaan en dat matcht niet met DNA bij de gevonden lichaamsdelen van Erol en ook niet met de spullen die bij die lichaamsdelen zijn aangetroffen. ‘Dat is ontlastend bewijs’, aldus de advocaat.

Vergoeding

De man laat het er niet bij zitten. Hij verklaart dat zijn arrestatie zo hardhandig was, dat hij een paar dagen in een rolstoel belandt. Eenmaal terug in de gemeenschap wordt hij volgens eigen zeggen nagewezen en mensen zien hem nog altijd als moordverdachte. Hij verklaart dat hij niets met het criminele circuit te maken heeft. De zaak krijgt nog een staartje. De Steenwijker eist een schadevergoeding van de staat. Zijn advocaat bevestigt dat de vergoeding is toegekend.

Wachten op nieuwe informatie

Het is dan inmiddels 2014. Daarna is het stil. Tot en met de dag van vandaag. De zaak zit op slot. Teamchef van IJsselland Noord, Johan Ekkel. ‘We zitten op een dood spoor. Tot nu toe ontbreekt belastend bewijs. Het kan maar zo dat er alsnog een doorbraak komt. We zitten met smart te wachten op nieuwe informatie. We hopen dat iemand die iets weet, maar tot nu toe om wat voor reden dan ook heeft verzwegen, alsnog met een tip komt.’

Cold cases kalender

Halil Erol staat niet op de zojuist uitgegeven kalender van 52 cold cases, onopgeloste zaken, die in de gevangenissen worden verspreid. ‘Dat zijn oude zaken, waarbij de nieuwste technieken, zoals DNA-onderzoek, nog niet zijn toegepast. Het kan zijn dat iemand uit de school klapt of dat het geweten van iemand knaagt. De zaak van Halil Erol is een zaak waar de nieuwste technieken wél zijn toegepast. Daarom staat deze zaak niet op de kalender. Maar na zeven jaar kan het geweten bij iemand gaan knagen. Je weet maar nooit…’