Steenwijkse student schrijft artikel over plan voor hypermarkt

Steenwijk - De 19-jarige Julia Bartelink uit Steenwijk is studente journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Voor haar opleiding heeft zij een groot artikel geschreven over het plan hypermarkt bij Steenwijk. We stelden haar hierover vijf vragen.

1. Waarom heb je gekozen voor dit onderwerp? 
Voor het vak samengestelde productie moest ik een artikel schrijven voor een regionale krant. Het onderwerp moest iets zijn wat de mensen in de regio bezig houdt. De keuze om mijn artikel over de hypermarkt te schrijven was snel gemaakt. Het is iets wat de bewoners van Steenwijk bezig houdt, maar ook iets waar ik zelf niet veel vanaf wist en geïnteresseerd in ben. 

2. Heb je alle voors en tegens op een rijtje kunnen zetten?
Dat heb ik zeker kunnen doen. In het hoofdverhaal van het artikel heb ik de secretaris van Steenwijk Vestingstad geïnterviewd. Van hem heb ik alle redenen gehoord waarom Steenwijk Vestingstad tegen is. Ook heb ik in het hoofdverhaal de directeur-grootaandeelhouder van Focus gesproken, het bedrijf dat de hypermarkt wil gaan bouwen. Van hem heb ik alle redenen gehoord waarom zij de hypermarkt willen bouwen. Op die manier heb ik alle voors en tegens op een rijtje kunnen zetten. 

3. Het plan dateert uit 2009. Intussen is het winkellandschap aanzienlijk veranderd. Is het volgens jou nog haalbaar?
Ik weet niet of het plan überhaupt haalbaar is. Maar als het haalbaar is, dan is het nu haalbaarder dan ooit. 
Dat het nu haalbaarder dan ooit is, komt juist door de veranderingen in het winkellandschap. In het winkellandschap zie je dat heel veel kleine winkels failliet gaan en grote ketens het langer volhouden. Ook wil Focus inspelen op de hedendaagse vraag van de klant, waarin sommige kleine winkels wat meer achter lopen. Het is dus nog wel haalbaar denk ik, maar het zal geen goed effect hebben op de kleine winkels in de binnenstad.  

4. Er zijn plannen om de binnenstad van Steenwijk aantrekkelijker te maken. Moeten de organisaties wachten op de uitspraak van de Raad van State of niet? 
Nee, zeker niet. De leegstand in de binnenstad van Steenwijk is al een grotere tijd aan het groeien. Dat betekent dat de binnenstad dus sowieso wel aantrekkelijker gemaakt mag worden. Veel mensen verwachten dat wanneer de hypermarkt komt de leegstand alleen maar groter gaat worden. Des te meer reden om de binnenstad aantrekkelijker te maken dus. 

5. Heb je zelf ook een mening hierover: moet de hypermarkt er komen of niet?
In mijn geschreven artikel mocht ik natuurlijk geen mening vormen, maar ik heb er wel een mening over! Wanneer de hypermarkt zou komen, zullen de winkels in de binnenstad van Steenwijk zich enorm moeten aanpassen. Ik denk dat de Steenwijker winkels zo’n grote druk niet aankunnen en Steenwijk niet de juiste plek is om een hypermarkt te bouwen.