RSG Tromp Meesters volop in debat

Steenwijk - De RSG Tromp Meesters stond donderdag 2 februari in het teken van debatteren. 3 mavo was de hele dag op het gemeentehuis te vinden in het kader van het project ‘Jongerengemeenteraad’.

De leerlingen uit de vierde klas die deze week meedoen aan de uitwisselingen kregen, samen met hun buitenlandse gasten, workshops aangeboden door leerlingen uit de vijfde en zesde klassen. Zij maakten hen wegwijs in de wereld van het debatteren met workshops ‘debating rules’ en ‘non-verbal communication’.
De leerlingen uit de vijfde en zesde klas hebben de voorgaande jaren tijdens hun uitwisselingen al de ins en outs geleerd van het debat en via docent maatschappijleer Hertzen Hokwerda zich meer hierin verdiept.

Stelling over de Europese Unie

Na de workshops ging het echte debat van start, wat uiteindelijk resulteerde in de finale tussen de twee beste groepen. Deze vond plaats in de aula van de locatie Lijsterbesstraat. De stelling die de voor- en tegenstanders voorgeschoteld kregen was: Het uiteenvallen van de Europese Unie is onvermijdelijk. Uiteindelijk ging de uitwisselingsgroep van Spanje er met de titel vandoor.
Het debat werd geleid door Ian Los en Mark Sol uit V6a. De jury werd voorgezeten door Brian Los. Ian, Mark en Brian hebben samen met Sanne Jongbloed, Lars van Veen, Susie Toet, Elianne van Veen, Moos Penning, Iwan Bijkerk, Julian de Rooij, Justin Smit, Jet Nij Bijvank, Jessica van der Zee en Emese van Dalen de hele dag georganiseerd. Ze werden hierbij deze week nog een beetje ondersteund door Hertzen Hokwerda, maar in de tweede uitwisselingsweek in april gaan de leerlingen het alleen organiseren.

Verrassende optredens bij Session Night Live

’s Avonds was het tijd voor ontspanning tijdens Session Night Live in de Meenthe. Het was een afwisselende avond met optredens van de eigen talenten van de school, maar ook van talenten uit het buitenland.
Er werd gezongen en gedanst, alleen en in een grote groep. Het genre varieerde van klassiek tot modern, dus er was voor ieder wat wils. Een paar verrassende optredens uitgelicht: Tweeëntwintig leerlingen uit Frankrijk beelden samen Frankrijk uit, één leerling danste hiphop in slow motion en het nummer ‘Boulevard of broken dreams’ maakte veel indruk.
Vandaag (vrijdag) gaan de leerlingen weer volop aan de slag met het project ‘Highlight your Surroundings’ en vanavond wordt deze geslaagde uitwisselingsweek alweer afgesloten en is het tijd om afscheid te nemen. Gelukkig ziet iedereen elkaar weer in april tijdens de tweede uitwisselingsweek.