Rechtbank behandelt Meppeler drugszaak in juni

Meppel – De rechtszaak tegen een grote drugsbende die opereerde vanuit Meppel wordt in juni inhoudelijk behandeld. Dat maakte de officier van justitie dinsdag tijdens een pro-formazitting bekend.

Er zijn ongeveer tien zittingsdagen in de periode tussen 14 en 29 juni uitgetrokken voor de zaak. In totaal komen dan acht verdachten uit Meppel, Almere en Dronten voor de rechter. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van grootschalige drugshandel, wapenbezit, witwassen en het vormen van een criminele organisatie.

Het onderzoek naar de groep begon in april 2014 naar aanleiding van een groot aantal tips van de Criminele Inlichtingen Eenheid. In september 2015 werden de eerste verdachten opgepakt. In de maanden daarna nog enkele.

De mannen worden verdacht dat ze in totaal 88 kilo cocaïne uit de Dominicaanse Republiek via de haven van Antwerpen naar Nederland hebben gehaald. De cocaïne werd onder meer verhandeld naar Duitsland. Ook zouden ze speed hebben verhandeld naar Zweden. Verder waren ze volgens het OM een nieuw transport van 400 kilo cocaïne aan het voorbereiden.

De 33-jarige hoofdverdachte Saied H., die wordt gezien als de bendeleider, is de enige verdachte die nog vastzit. De rechtbank bepaalde dinsdag dat hij in ieder geval tot 25 april blijft vastzitten. De andere verdachten mogen de zaak in vrijheid afwachten. (ADP)