Realisatie van nieuw woon- en zorgaanbod vordert

Havelte - Bewoners van Zorgcentrum De Molenhof kunnen nog voor het eind van dit jaar verhuizen naar hun nieuwe woning aan de Molenweg in Havelte. Althans dat is de verwachting van Actium en Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD).

Deze twee partijen bouwen samen aan een vernieuwd woon- en zorgaanbod in Havelte.

Momenteel worden in opdracht van Actium 19 bestaande aanleunwoningen gemoderniseerd. Verder worden er 24 (zorg)appartementen en zes gastenverblijven gebouwd. De woningcorporatie verhuurt de woningen rechtstreeks aan ouderen met een zorgvraag. Bewoners kunnen in hun aanleunwoning of appartement rekenen op 24-uurs zorgverlening van ZZWD. Tijdens de nieuwbouw blijft een deel van Zorgcentrum De Molenhof staan. Ook dit laatste deel wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Dit gebeurt nadat de bewoners van het zorgcentrum in de nieuwe appartementen zijn getrokken.

Tot die tijd blijven de huidige voorzieningen zoals het winkeltje, de keuken en het restaurant in gebruik. Dit geldt ook voor een aantal gastenverblijven en de dagactiviteiten van ‘Welkom’. Onlangs is de ingang van Zorgcentrum De Molenhof verplaatst zodat het restaurant in de oorspronkelijke hal gehuisvest kon worden. 'Wanneer alles volgens planning verloopt, vindt de verhuizing medio november/december dit jaar plaats. Zo kunnen de bewoners al tijdens de feestdagen van hun nieuwe woning genieten', zo laat communicatieadviseur Nadine van der Horn van Actium weten.

Urgentie

Om in aanmerking te komen voor een nieuwbouwappartement hebben bewoners een zorgindicatie nodig. Tegen een huur van circa € 590,- (prijspeil 1 januari 2017) exclusief servicekosten, huren zij de woning van Actium. ZZWD wijst deze woningen rechtstreeks toe op basis van urgentie en sluit een zorgovereenkomst af. Alle appartementen hebben een entree aan de Molenwegzijde en een woonkamer/keuken, slaapkamer, kleine hobbykamer, doucheruimte met toilet, bijkeuken/berging, een apart toilet en een ruim balkon. Op de begane grond is er voor elk appartement een individuele (fietsen)berging aanwezig. 

Tijdelijk

De zes gastenverblijven in het nieuwe appartementencomplex worden door ZZWD gehuurd om tijdelijk woonruimte te bieden aan mensen die gedurende een korte periode extra zorg en ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of als het thuis even niet meer gaat. 'Ook is het een mooie mogelijkheid om mantelzorgers voor een bepaalde periode van hun zorgtaken te ontlasten. De verhuur van deze verblijven gaat rechtstreeks via ZZWD', zo licht Van der Horn toe.

ZZWD bereidt werkzaamheden voor om tussen de nieuwbouw en de huidige aanleunwoningen aanvullende voorzieningen voor bewoners te realiseren. Zo komt er een gemeenschappelijke huiskamer en een ruimte met een restaurantfunctie. Ook is er behoefte aan een (activiteiten)ruimte voor dagbesteding ‘Welkom’ en de distributie van ‘Maaltijdservice Thuis’ ten behoeve van alle inwoners van Havelte. ZZWD hoopt al met dit deel van de bouw te starten voordat het laatste deel van het zorgcentrum wordt gesloopt. 

Aanbod

Woningcorporatie Actium verhuurt in Drenthe en Friesland momenteel rond de 16.000 woningen.Dat gebeurt in 70 dorpen en steden in de gemeenten Westerveld, De Wolden, Meppel, Assen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Ooststellingwerf. Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD), is de meest complete zorgaanbieder in de Drentse gemeenten Westerveld en De Wolden. De gastvrije woonservicecentra zijn gevestigd in Havelte, Dwingeloo en Ruinen. Wijkverpleging en –verzorging en hulp bij het huishouden worden geleverd vanuit verschillende steunpunten in dit gebied. Maaltijdservice Thuis en het activiteitenprogramma Welkom completeren het service- en welzijnsaanbod.