Dader moet zoon (14) van vermoorde moeder betalen

Steenwijk/Leeuwarden - De stiefzoon van de man die op Moederdag 2014 de Steenwijkse Jeanilet Aniceta om het leven heeft gebracht, krijgt 20.000 euro schadevergoeding. Dit in verband met de immateriële schade die hij heeft geleden.

Die uitspraak heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 24 februari gedaan.

Hij krijgt het smartengeld omdat zijn toen 34-jarige stiefvader zijn moeder doodde met een mes. De stiefvader zit vast in de gevangenis van Zwolle. Hij kreeg tien jaar gevangenisstraf en tbs voor doodslag en overtreding van de Wet tijdelijk huisverbod.

Het gaat om een gruwelijke zaak waarin de jongen op 12-jarige leeftijd er direct getuige van is geweest dat zijn moeder met een slagersmes is afgeslacht in de tuin van de eigen woning. Hij probeerde tevergeefs haar te redden. Deze gebeurtenis heeft bij hem geleid tot aanhoudende gevoelens van boosheid jegens zijn omgeving en teleurstelling in zichzelf. Er is als direct gevolg van de gebeurtenis sprake van een posttraumatische stressstoornis, waarvoor hij EMDR-therapie heeft gevolgd.

Op dit moment is hij nog steeds in behandeling voor zijn klachten. Zijn schoolprestaties lijden onder de traumatische gebeurtenis; hij presteert onder zijn niveau. Er is sprake van structurele scheefgroei in de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid door de gebeurtenis, die hem zijn leven lang zal bijblijven.

De eis van een schadevergoeding loopt inmiddels al zo’n twee jaar. De zaak werd via het gerechtshof en de Hoge Raad (het hoogste rechtsorgaan in ons land) terugverwezen naar het Hof.

Lees meer in het dossier 'Familiedrama in Steenwijk'.