Ex-directeur Rendo kan opgelucht ademhalen

Meppel / Steenwijk - Een voormalige directeur van energiemaatschappij Rendo is door een beslissing van de rechtbank in Assen verlost van zijn geldproblemen.

Net als vorig jaar kon de van miljoenenfraude verdachte Meppeler zijn hypotheek niet meer betalen, waardoor gedwongen verkoop van zijn villa op de loer lag. Door een nieuw vonnis van de rechtbank, blijft dat hem en zijn gezin bespaard.

Wat was het probleem?

De 50-jarige man werd eind 2012 opgepakt op verdenking van fraude bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk. Sindsdien ligt er beslag op zijn bankrekeningen. Daardoor konden hij en zijn vriendin de hypotheek van hun villa in Meppel niet meer betalen. Het gaat om een bedrag van 2.250 euro per maand.

Ze stapten in september naar de rechter, omdat de ING-bank had gedreigd hun huis te gaan veilen. Ze hadden op dat moment een betalingsachterstand van een aantal maanden. Hij wilde gedwongen verkoop voorkomen, omdat een van hun kinderen gehandicapt is. Hun villa is zo aangepast dat dat kind, dat in een instelling woont, in de weekenden thuis kan zijn. Dat zou niet meer kunnen als het gezin het huis zou kwijtraken, betoogde hij.

Verkeerde rekening

De rechtbank besloot daarom in september het beslag van een van de twee rekeningen die het stel heeft bij de Rabobank deels op te heffen. Ze oordeelde dat het gezin van hem niet de dupe mocht worden van het feit dat hij verdacht wordt van grootschalige fraude. Door een fout kwam echter het verkeerde rekeningnummer in het vonnis. Op die rekening stond maar 800 euro. Maar doordat de Rabobank dacht dat het vonnis sloeg op beide rekeningen, stelde de bank ook geld van de andere rekening beschikbaar.

Toen de officier van justitie die het onderzoek naar hem leidt dat in december ontdekte, belde hij meteen de bank op met de mededeling dat ze verkeerd bezig waren. De bank stopte daarop met het vrijmaken van geld, waardoor hij weer zijn hypotheek niet kon betalen.

Opnieuw geldproblemen

Eind vorige maand stapte hij opnieuw naar de rechter, omdat hij alweer een paar maanden betalingsachterstand had bij de ING en de bank opnieuw dreigde met verkoop van het huis. De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank daarom het vonnis van september zo aan te passen dat er ruim 50.000 euro van de andere rekening zou vrijkomen.

Daar ging de rechtbank woensdag mee akkoord. Daarmee negeert ze de mening van de officier van justitie. Hij vindt dat de oud-directeur zijn geld met fraude heeft verdiend en dat het dus crimineel geld is, waar hij niet van mag profiteren.

Ondertussen is, ruim vier jaar na zijn arrestatie, nog niet duidelijk wanneer de strafzaak tegen hem wordt behandeld. (ADP)