Burgerinitiatief ‘Kleurrijk Steenwijk’ moet Steenwijk opvrolijken

Steenwijk - Het centrum van Steenwijk kan wel wat kleur gebruiken, vindt een viertal leerlingen van 3 mavo van RSG Tromp Meesters. Zij zouden de grijze banen in de binnenstad graag willen opvrolijken met het afdrukken van verfhanden van kinderen.

Om dit voor elkaar te krijgen, hebben zij maandagmorgen een burgerinitiatief genaamd  ‘Kleurrijk Steenwijk’ ingediend bij de gemeente Steenwijkerland. Waarnemend burgemeester Rob Bats nam het burgerinitiatief hoogstpersoonlijk, en in vol ornaat (met ambtsketting) in ontvangst.
Ook griffier Annet ten Hoff was aanwezig, die liet weten dat er de afgelopen jaren geen burgerinitiatieven zijn ingediend. 'Het is echt bijzonder, zeker gezien het aantal bijgevoegde handtekeningen. Er zijn er 150 nodig voor een burgerinitiatief, en jullie hebben 230 handtekeningen opgehaald.'

'Stimulans voor anderen'

'We zijn hier heel blij mee, en misschien stimuleert het anderen die ook een goed idee hebben om eveneens een burgerinitiatief in te dienen', aldus de burgemeester.
Nog voor de zomervakantie staat het burgerinitiatief van de vier scholieren op de agenda van de gemeenteraad. De leerlingen krijgen vijf minuten de tijd om achter de microfoon te kruipen en hun voorstel/onderwerp toe te lichten aan de raadsleden. 'Ik kan me niet voorstellen dat de raad dit geen mooi initiatief vindt', zei Bats. De raadsleden besluiten tijdens deze vergadering of ze het initiatief willen overnemen.
Bats vertelde dat een burgerinitiatief goed past in het beleid van de gemeente om goede ideeën uit de samenleving te betrekken bij de besluitvorming.

'Hier en daar nogal grijs en grauw'

'Het is hier en daar nogal grijs en grauw in Steenwijk', zei Chaja Donkers (16), die het burgerinitiatief presenteerde samen met klasgenoten Lukas van Vliet (16), Rick Tarus (14) en Rik Rutten (15). 'Door wat meer kleur aan te brengen in de stad willen we bereiken dat Steenwijk een jeugdigere en kleurrijkere uitstraling krijgt'.

Project 'Het beste idee van Steenwijkerland'

Op 31 januari zijn alle derde klassen van de RSG Tromp Meesters aan de slag gegaan met het project 'Het beste idee van Steenwijkerland'.  Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking van de gemeente en de school. Alle leerlingen van de derde klassen zijn op deze projectdag aan de slag gegaan met de beantwoording van de vraag 'Hoe kan Steenwijk beter, leuker en mooier worden?
Tijdens de finale-avond op 7 februari werd het beste idee van elke klas gepresenteerd. Het idee van deze mavo scholieren om Steenwijk meer kleur en fleur te geven kwam als allerbeste idee uit de bus.

Viaduct aan de Eesveenseweg

'We hebben twee concrete ideeën', lichtte Lukas van Vliet toe. 'De grijze banen in het centrum opvrolijken met afdrukken van verfhanden. Dat kan worden gedaan door leerlingen van basisscholen.'
Een ander idee is het kleurrijker maken van het viaduct aan de Eesveenseweg. 'Door het viaduct te voorzien van fraaie muurschilderingen, ziet deze toegangsweg tot Steenwijk er mooier uit.'
'Het is misschien een idee om daar een kunstenaar voor te vragen', opperde Bats. 'Als dit project een succes wordt kunnen jullie het wellicht uitbreiden naar andere delen van Steenwijk, zoals de stationsomgeving.'