De Vijverhof is ten dode opgeschreven

Steenwijk – Eigenaar Zeilstra Beheer uit Den Haag kan geen andere koper vinden of een financiering rond krijgen om de serviceflat Vijverhof te renoveren en 70 hofwoningen te bouwen. Daarmee is de Vijverhof ten dode opgeschreven.

Dat blijkt uit een recent gesprek tussen de gemeente en de eigenaar van de flat. En dat is een hard gelag voor de nog maar acht bewoners op leeftijd van de flat (twee echtparen en vier alleenstaanden), die al tien jaar zitten te wachten op de renovatie en de bouw van de hofwoningen tussen de flat en de Karpervijver.

Druk

De gemeente heeft de druk opgevoerd door te dreigen met het intrekken van de omgevingsvergunning. ‘Dat deden we al sinds de zomer van 2016 en telkens werd ons beloofd dat de plannen zouden worden uitgevoerd. Maar er gebeurde maar niets. We hebben de intrekking van de vergunning nog even aangehouden en zodoende meer tijd gegund, maar op een gegeven moment is ons geduld op. We hebben daarom in overleg met wethouder Jacques Wagteveld de vergunning definitief ingetrokken’, zegt wethouder Bert Dedden.

Intussen is het een hele soap geworden. Door een huurdersstop, ingevoerd in 2007, was het de bedoeling dat na verloop van tijd de helft van de bewoners tijdelijk terecht kon in een leegstaand gedeelte, zodat de andere helft kon worden gerenoveerd. De verbouwing kwam niet en het aantal bewoners nam aanzienlijk af, tot de acht tot nu toe. Het gebouw wordt nu ook wel ‘spookflat’ genoemd.

Crisis

Telkens was er hoop, maar die vervloog alsmaar. Al eerder haakte een aannemersbedrijf af door de economische crisis. Vervolgens stopte zorgverzekeraar Arlero met het plan, nadat de directeur werd aangehouden wegens vermeende fraude. Tot overmaat van ramp stopte Arlero met de zorg in de serviceflat. Die zorg werd overgenomen door Senior Assist Care, die echter in december failliet werd verklaard. Momenteel is de zorg in handen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Toch heeft een aantal bewoners eieren voor hun geld gekozen en zijn verhuisd. Wethouder Bert Dedden heeft de overgebleven acht bewoners geadviseerd hetzelfde te doen. ‘Het is triest om te zien hoe het pand verpaupert. Zo wil je toch niet in de laatste fase van je leven wonen.’
Dedden zegt machteloos te zijn. De hoop dat een woningcorporatie de flat overneemt, is klein. ‘Omnia Wonen en Woonconcept mogen hun bezit wel vernieuwen en renoveren, maar volgens de landelijke regels (woningmarktregio) mogen ze niet investeren in nieuwe projecten. Dat is heel jammer.’