'Straaljagers' scheuren in Koningsnacht door Vollenhove

Vollenhove – Pa Zandbergen komt even met z’n hoofd om de deur en meldt aan de verslaggever dat hij blij zal zijn 'als het straks weer voorbij is'.

Hij doelt op z’n zoon Gerald (22) die bezig is z’n brommer te prepareren voor het geluidsspektakel in de Koningsnacht en daarbij met z’n maten zoveel lawaai produceert dat Vollenhove op wrede wijze wordt gewekt bij het krieken van de dag.

Sleutelen

Zandbergen senior maant vervolgens om zijn gespeelde ‘afkeer’ van het luilakken vooral niet in de krant te zetten, maar uit de brede grijns om zijn gelaat geeft hij al aan dat hij er toch niets van meent.

Ondertussen gaan Gerald en zijn maat Marvin Vermue onverdroten voort met het sleutelen aan hun voertuigen. De jonge Vollenhovenaar probeert dit jaar de kroon te spannen met het aantal decibellen in de Koningsnacht. Op marktplaats heeft hij een oude tuba op de kop getikt en het brede uiteinde van dit blaasinstrument  gaat hij op de uitlaat monteren.

Zo hoopt Gerald de wedstrijd te winnen die dit jaar aan het brommerried’n wordt verbonden. Inzet is een beker en ‘eeuwige roem’. Dan moet de Vollenhovenaar wel door de ‘geluidsbarrière’ gaan die vorig jaar  werd bereikt. Toen werd door een van de deelnemers een geluidsniveau van 140 decibel gehaald. ‘Dat staat gelijk’, roepen Marvin en Gerald trots in koor, ‘aan het geluid van een opstijgende straaljager’. Ontwakend Vollenhove kan de borst nat maken voor de megaherrie die het Hanzestadje te wachten staat.

Reünie

Het luilakken heeft dit jaar een bijzonder tintje, omdat het dit keer een reünie wordt waarbij ook brommerrijders die tien jaar geleden of meer ook meededen, maar inmiddels zijn afgehaakt. Gerald en zijn makkers hebben zo een groep van ruim 30 brommerrijders bij elkaar weten te krijgen voor de nacht van 26 op 27 april. Om vier uur in de ochtend is het gedaan met een goede nachtrust, want dan beginnen de brommers vanaf de Voorpoort te bulderen en hun rondjes door de straten van Vollenhove te rijden.

Volgens Gerald en Marvin zijn er al jarenlang goede afspraken gemaakt met politie en gemeente over de regels die in acht moeten worden genomen. Zo moeten zij zich houden aan de maximum snelheid en het nuttigen van alcoholische versnaperingen tijdens de ‘race’ is verboden. Volgens Gerald is er een jaar geweest dat de brommerrieders te maken kregen met klachten over de duur van het rijden.

Traditie

‘Toen werd er al om twaalf uur ’s nachts gestart en duurde het de hele nacht tot in de ochtend om zeven uur. In overleg met de belangenvereniging is toen afgesproken dat het rijden voortaan niet eerder dan vier uur ’s ochtends begint. Dat past ook beter bij de traditie waarbij het er om gaat de mensen wakker te maken’. Als de brommers door de straten van Vollenhove denderen zitten of staan er al veel toeschouwers langs het parcours.

Op verscheidene plaatsen hebben belangstellenden vuurkorven geplaatst en jongeren moedigen de brommerrijders aan. ‘De sfeer heeft iets aparts’, zegt Gerald, die het overigens jammer vindt dat de traditie in de afgelopen wat afzakt. ‘Steeds minder jongeren kiezen voor een brommer en gaan meer voor een auto.’ Overigens wordt deze traditie op meerdere plaatsen in Noordwest-Overijssel gehouden, zoals in de omliggende kernen van Sint Jansklooster, Genemuiden, Belt Schutsloot en Hasselt. Ook op Urk is het een traditie.