Ongelofelijke verhaal van de Koloniën in beeld gebracht

Frederiksoord / Veenhuizen / Balkbrug - Generaal Johannes van den Bosch richtte aan het begin van de 19e eeuw zeven Koloniën van Weldadigheid op. Nu draait er een nieuwe audiovisuele presentatie die het verhaal van armoedebestrijding tot leven wekt.

De Koloniën zijn genomineerd voor de UNESCO-Werelderfgoedstatus. De nieuwe audiovisuele presentatie is te zien in de vier bezoekerscentra. 

De zeven Nederlandse en Belgische Koloniën van Weldadigheid delen één unieke geschiedenis. Hun doel: de armoede in de 19de eeuw uit te roeien, door van arme paupers brave en hardwerkende burgers te maken.

Vanaf 1818 stichtte de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ in zeven jaar tijd zeven landbouwkoloniën: Frederiksoord (NL), Wilhelminaoord (NL), Willemsoord (NL), Ommerschans (NL), Wortel (BE), Veenhuizen (NL) en Merksplas (BE). Hier woonden en werkten duizenden armen onder een strikt regime.

Kaarrechte lanen en keurige gebouwen

Het harde werk en de gezonde buitenlucht moesten hen op het rechte pad houden en tot betere mensen maken. Tachtig vierkante kilometer woest landschap werd met de hand omgevormd tot landbouwgrond met kaarsrechte dreven of lanen en keurige gebouwen. Deze structuur is nog steeds duidelijk zichtbaar. 

Sinds 2012 zijn de verschillende Koloniën weer samen onder de noemer ‘Koloniën van Weldadigheid’. Mede dankzij de Werelderfgoednominatie en de financiële steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Provincie Drenthe, hebben Nationaal Gevangenismuseum, Kempens Landschap, Vereniging de Ommerschans en Maatschappij van Weldadigheid - partners uit de verschillende Koloniën – in samenwerking met het Drents Archief de handen in elkaar geslagen onder de noemer ‘1 geschiedenis, 7 verhalen’.

‘1 geschiedenis – 7 verhalen’ verenigt vier bezoekerscentra in Nederland en België. Zij dragen één logo en delen één website. Het unieke verhaal en verleden van de Koloniën met zijn bijzondere landschappen, boeiende verhalen, rijk erfgoed en indrukwekkende natuurgebieden dragen zij uit als een geheel.

‘Deze samenwerking zorgt dat we het verhaal overal op eenzelfde professioneel niveau van kwaliteit in publieksbenadering kunnen vertellen en dat we herkenbaarheid van de Koloniën van Weldadigheid uitstralen. Hiermee kunnen we grootschalig en internationaal inzetten op de marketing en communicatie, wat zal leiden tot herkenbaarheid en bekendheid van het verhaal.’, aldus Projectleider Douwe Huizing.

Van start

Vanaf 23 mei zijn de presentaties te beleven in Museum De Koloniehof in Frederiksoord en in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. In België kunt u vanaf 3 juni terecht in het gloednieuwe bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas. In het voorjaar van 2018 is de presentatie ook in het nieuwe bezoekerscentrum van Ommerschans te bekijken.

Meer hierover op www.kolonienvanweldadigheid.eu.