Wielerspektakel voor dinsdag staat goed op de rails

Steenwijk - De opbouw van het wielerparcours krijgt dinsdag in de vroege uurtjes al zijn beslag.

'En daarbij ben ik altijd heel blij met de helpende handen van de vrijwilligers van Zwem en Poloclub Steenwijk'34 en voetbalvereniging Steenwijk', zegt comitélid parcourszaken Gerard Ymker. 'Deze mensen helpen al jaren, en zonder hen zou het allemaal niet mogelijk zijn.'

Comitélid Meine Seinen is bezig de laatste hand te leggen aan het deelnemersveld. 'We hopen nog steeds op de komst van Marianne Vos. Ze zou een goede vervangster zijn voor Anna van der Breggen, die niet komt vanwege haar deelname aan het EK in Denemarken.' Vos werd in het verleden drie keer winnares van de Giro d'Italia voor vrouwen. Van der Breggen heeft de Italiaanse ronde inmiddels twee keer op haar naam geschreven. Bij de mannen profs komen verder onder meer ook van de Roompot formatie, Berden de Vries, Elmar Reinders en Coen Vermeltfoort. Verder ook René Hooghiemster, Tijmen Eising, Stefan Kreder, Wim Stroetinga, en Gino Vierhouten. Aan de prominentenkoers achter derny's doen voornamelijk oud winnaars van het Spektakel van Steenwijk mee. Inmiddels staan Rob Harmeling, Gert Jakobs, Wiebren Veenstra, Leon Van Bon, Gerrit Solleveld, Maarten den Bakker, Erwin Nijboer (de voormalige meesterknecht van de Spaanse vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain), Kenny van Hummel, John den Braber en Max van Heeswijk op de deelnemerslijst.

Programma

Het programma voor het vijftigste gouden wielerspektakel van Steenwijk ziet er als volgt uit, om 15.00 uur is het VIP en sponsorpaviljoen bij de Meenthe geopend, 15.30 uur dameskoers, 17.00 uur dernykoers met oud winnaars, 18.00 uur reclamekaravaan, 18.45 uur presentatie en huldiging renners, 19.15 uur start 50e profcriterium, 21.45 uur finish, huldiging en afterparty. Er zijn ook huldigingen voor de strijdlustigste renner (Le Petit coureur), genoemd naar wijlen Bennie Groen, en de leidersprijs.

Omlijsting

Uiteraard is er tijdens het gouden wielerspektakel ook weer het nodige muzikale vermaak. Langs en op het parcours, het podium bij de Meenthe en het VIP dorp. De `After Cyclingparty' wordt verzorgd door Black Lake. Zij spelen na afloop van het 50e Spektakel van Steenwijk, omstreeks 22.00 uur, op het podium bij de Meenthe. Deejay Martin van Dokkumburg zal de hele avond ook op dit podium te vinden zijn. Black Lake, jarenlang één van de beste live-bands in het cover-circuit van Nederland, is weer helemaal terug op het oude niveau van hun hoogtijdagen. De onvoorwaardelijke liefde voor rockmuziek, vooral de classic-rock van de eighties, hebben het grootste gedeelte van de succesvolle formatie van de jaren `80-`90 weer bij elkaar gebracht. De band is uitgebreid met een gitarist zodat Black Lake nu beschikt over twee formidabele gitaristen. De vocale mogelijkheden met vier leadzangers zijn ongekend, geweldige samenzang was altijd al één van de pijlers van de band. Het repertoire bestaat dan ook uit prachtige rockklassiekers van o.a. Toto, Foreigner, Joe Cocker, Bon Jovi, Van Halen, White Snake, Gary Moore en vele anderen. Een fantastische medley van drie kwartier, ooit het handelsmerk van Black Lake, is ook nu weer een hoogtepunt.

Verder Dweilorkest Frederikshaven, oftewel DOF, uit Uffelte. DOF is al vijftien jaar een graag geziene gast bij evenementen. Het repertoire is erg veelzijdig, want wat speelt dit dweilorkest eigenlijk niet? Ed Citroen geniet naast bekendheid als troubadour ook faam als `Karrewiets'. Hij rijdt rond in zijn swingmobiel en brengt Top 2000 popsongs ten gehore. Hij dacht lang na over een vrolijke naam die de lading dekt en dat werd dus `Karrewiets'. Het wielerspektakel en de `After Cyclingparty' is ook dit jaar gratis toegankelijk.