Bijzonder Boeren: Kleintjes maken kennis met het leven op de boerderij

Scheerwolde - Iedereen die wel eens van Steenwijk naar Blokzijl rijdt, kan bij Scheerwolde het grote reclamebord met KinderopvangCorine niet over het hoofd zien. Het staat op het 48 hectare grote land van Daniël (34) en Corine Berger (28).

Hij is vooral druk met zijn honderd koeien, zij met de zorg van baby’s en peuters in haar kinderopvang op de boerderij. ‘Hier kunnen de kinderen veel buiten spelen en daardoor eten en slapen ze beter!’

Vies worden mag gerust

Op de veranda en in de tuin achter de boerderij van Daniël en Corine aan het Steenwijkerdiep Zuid in Scheerwolde spelen zes kleine kinderen. Ze rijden op speelgoedtractoren of klauteren in het speelhuis. Allemaal zijn ze gekleed in rode overalls en dito laarzen, dus vies worden mag gerust. Drie kittens drinken ondertussen ongestoord bij de moederpoes. Gastouder Corine tilt een kleintje op haar arm en houdt de rest goed in de gaten. Boer Daniël drinkt een kopje thee mee en bekommert zich om hun eigen kinderen. Geen alledaags tafereel voor een kinderopvang, maar voor Corine de normaalste zaak van de wereld. ‘Ik heb SPW en de PABO gedaan,’ vertelt ze, ‘maar de banen lagen niet voor het oprapen.’ Een invalpool leek haar niet geweldig en daarom koos ze voor het gastouderschap. ‘Dit mooie plekje bij de boerderij wilde ik graag delen met anderen!’ 

Met de paplepel ingegoten

Sinds 2011 kan ze zo wat ze geleerd heeft op school, toch in de praktijk brengen. Drie jaar daarvoor trok het jonge stel, samen met Daniëls ouders, in de Scheerwoldse boerderij. ‘Vanwege natuuruitbreiding moesten wij verplicht verhuizen vanuit de Wetering,’ legt hij uit. ‘We zijn met mijn ouders een maatschap aangegaan.’ Corine is ook opgegroeid op een boerderij. Haar vader bestierde in Dwingeloo een melkveebedrijf. Haar moeder had een kinderopvang aan huis. ‘Zorgen voor kinderen kreeg ik met de paplepel ingegoten,’ zegt Corine. 

Ook voor grotere kinderen

Daniël zegt over de beginfase van de kinderopvang: ‘Het heeft eerst tijd nodig gehad om naamsbekendheid te krijgen. Corine kreeg bovendien een ernstig auto-ongeluk en moest een tijd revalideren.’ Gelukkig herstelde ze goed en kon ze de draad weer oppakken. Nadat het stel zelf kinderen kreeg en bij school andere ouders ontmoette, groeide de kinderopvang gestaag. ‘De laatste twee jaar loopt het goed,’ aldus Daniël. In de kinderopvang is ruimte voor zes kinderen vanaf 12 weken tot 12 jaar, vijf dagen in de week van 6.00 tot 19.00 uur. Corine biedt ook Buitenschoolse Opvang (BSO) aan, mits de kinderen in Scheerwolde naar school gaan. 

Dagelijks een rondje over het erf

‘Ouders kiezen bewust voor onze kinderopvang omdat ze hun kinderen iets extra’s willen meegeven.’ Dat extra is het leven op de boerderij. De kleintjes maken kennis met de koeien, kalfjes, geiten, hond, katten, kippen, konijnen en pony. ‘Ze leren dat ze een kat niet aan de staart mogen trekken, maar hoe ze haar voorzichtig kunnen aaien,’ geeft Corine als voorbeeld. ‘En spelenderwijs leer ik ze tellen, bijvoorbeeld de kalfjes. Dagelijks lopen we een rondje over het erf, maken het konijnenhok schoon en halen melk bij de koeien en eieren bij de kippen.’ 

Ook naar buiten in de winter

Op nationale pannenkoekendag ging het gezelschap ook even bij de buurman langs om graan te halen. Met die ingrediënten leerden de kinderen vervolgens pannenkoeken bakken. ‘De kinderen zijn veel buiten en leren zo omgaan met de seizoenen.’ Ook in de winter gaan ze naar buiten, lekker warm aangekleed in skipakjes. Zelfs baby’s zijn veel buiten. ‘We hebben een Lutje Potje’. Dat houten babyhuisje staat op de veranda. Het is aan drie kanten dicht en heeft aan de voorkant gaas, zodat de wind en de dieren en niet bij kunnen. Baby’s slapen buiten beter dan binnen!’  Mocht het weer toch te slecht zijn, dan last Corine binnen gewoon een duplo-dag in.

Koeien maar ook mensen

Zodra een koe moet kalven, geeft Daniël een seintje. ‘Ik ben niet het type boer dat alleen maar met z’n koeien bezig is,’ zegt hij. ‘Ik vind het ook leuk om mensen over de vloer te hebben.’ Corine leert de ouders van de kinderen ook graag iets over het boerenbedrijf. ‘We krijgen vragen over bijvoorbeeld hoeveel liter melk een koe geeft en wat we met het gemaaide gras doen.’ Oudste dochter Nadine (6) is ook al gek op koeien en kalfjes. Ze draagt zelfs oorbellen met een afbeelding van koeien. 

Met ouders die overwegen om hun kind bij KinderopvangCorine onder te brengen, gaat Corine eerst uitgebreid kennismaken. ‘Is er een klik?’ vraagt ze zich af. ‘Ik vind het belangrijk dat de ouders met een gerust gevoel hun kind bij mij kunnen achterlaten. Ik zorg voor rust, reinheid en regelmaat!’ 

Corine werkt samen met gastouderbureaus. Ouders kunnen daarom kindertoeslag aanvragen. De kinderen zelf neemt ze ook heel serieus. ‘Zelfs als ze nog heel klein zijn, begrijpen ze meer dan je denkt,’ zegt de Scheerwoldse.