ZONL wil nieuwe aanbesteding voor sociaal werk in Steenwijkerland

Almelo / Steenwijk - De Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) legt zich niet neer bij de verloren aanbesteding om sociaal werk in Steenwijkerland uit te voeren.

In een kort geding dat diende bij de rechtbank in Almelo eiste de groep dat de aanbesteding over moet, omdat de gemeente regels overtreden zou hebben.

Beoogde winnaar is de Tintengroep

De Zorggroep is nu een van de drie organisaties die sociaal werk in Steenwijkerland verricht, met elf personeelsleden voor zo’n 350 cliënten. De gemeente wil per 1 januari aanstaande toe naar één instelling en heeft een aanbesteding uitgeschreven. ZONL was ervan overtuigd dat ze een serieuze kandidaat was, maar viel na twee voorgesprekken al af en mocht niet eens een offerte uitbrengen. De beoogde winnaar is de Tintengroep, die nu in Drenthe en Groningen opereert.

ZONL: 'Selectiecriteria niet transparant'

ZONL begrijpt niet waarom ze is afgevallen, omdat de selectiecriteria volgens haar vooraf volstrekt niet transparant waren. En dat hoort wel bij een goede aanbestedingsprocedure. Ook is voor haar niet te toetsen of er wel gelijke voorwaarden aan de andere kandidaten zijn gesteld. Bovenal is ze bezorgd om haar personeel en de vaste cliënten: krijgen die nog wel dezelfde mensen over de vloer.

Tien aanbieders

Er waren zo’n tien aanbieders, na drie gespreksronden bleven er drie over die een inschrijving mochten doen. De gemeente stelt dat ze met die procedure juist wilde vermijden dat minder geschikte kandidaten tijd en geld zouden spenderen aan het maken van een aanbieding. In de gespreksronden heeft de Zorggroep volgens de gemeente geen duidelijke antwoorden kunnen geven op vragen, in vergelijking met de concurrenten. En die vragen waren voor iedereen hetzelfde, dus daar zit geen ongelijkheid in.

Te laat

Ook betoogde de gemeente dat ZONL te laat is met haar bezwaar. Door deel te nemen aan de gespreksronde heeft ze al ingestemd met de procedure. De beoogde winnaar Tinten heeft inmiddels al een gesprek gehad met ZONL over het personeel: dat kan solliciteren bij de nieuwe organisatie. ‘Maar daarmee is de continuïteit nog niet geborgd’, stelt de advocaat van de Zorggroep.

Aanbesteding voor thuiszorg verloren

De Zorggroep Oude en Nieuwe Land heeft vorig jaar 122 mensen moeten ontslaan na het verliezen van een aanbesteding voor thuiszorg in de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland. De rechter heeft geoordeeld dat de groep transitievergoeding moet betalen, ook al heeft het merendeel bij opvolgende aanbieders nieuw werk gevonden.

In de zaak van de aanbesteding doet de rechter over twee weken uitspraak.

door Petra van Walraven