Taman Indonesia
Door Marlisa Wareman

Doe maar gewoon in Kallenkote!

De Neerkant. Net zo’n naam als Kallenkote. Niemand kent het. Totdat er iets is gebeurd. Iets dat de naam verbindt aan een gebeurtenis; een beleving. Opeens wordt de naam een plaats van betekenis.

Niet vanwege de grootte, niet vanwege het woord, niet vanwege de plek, maar omdat er iets heeft voorgevallen. Iets dat jou heeft geraakt. En dat vergeet je niet meer.

Dit jaar mochten wij figureren in een televisie serie over familiebedrijven. Sinds de uitzending van dit programma ontvangen wij steeds vaker mensen die speciaal voor ons naar Kallenkote komen. Sinds kort zijn wij de exotische diersoort, die de plaatsnaam Kallenkote extra kleur geeft. Dat is wennen.

In mijn hoofd praat ik erover met Ernst Jansz; de beroemde bewoner van ‘De Neerkant’, populair bandlid van de popgroep Doe Maar en zeer binnenkort mijn gast. Want hij is beroemd, weet hoe het is om herkend te worden en weet ook hoe mensen vergeten welke culturele achtergrond hij heeft. Weinigen herkennen de krontjong in de muziek van Doe Maar. En toch is dat wat Doe Maar populair maakte, naast de reggae, heeft de muziek veel raakvlakken die typische Krontjong sound. En dat is wat hij bij ons komt brengen; het thuisgevoel.

Hij kan er denk ik wel om lachen, die plaatsnaam en dat herkend worden. Wij, Indo’s onder elkaar, delen verhalen op basis van wie wij kennen van de families om ons heen. Eigenlijk weten we nooit de naam van de woonplaats, maar komen we altijd aan. Zo start een gesprek vaak met: ‘Ohh ben jij er één van die tante, getrouwd die oom, die in Indonesië bij neef X om de hoek woonde. Ach, dan ken jij vast ook…’ En toch, toch heeft Ernst Jansz zijn nieuwe album en boek vernoemt naar de plaats waar hij is opgegroeid. Niet echt indo… maar ja hij is ook geboren in Amsterdam en zijn vader is Indisch.

En mijn moeder is Indisch, wellicht is dat de reden dat ik nog steeds niet direct vertel dat ik uit Kallenkote kom. Of dat ons bedrijf in Kallenkote staat. Of dat mini Indonesië in de desa Kallenkote staat. Het liefst zeg ik: “Je weet toch wel, voorbij Zwolle, daar achter Steenwijk, vlakbij Havelte. Maar vanaf nu is het Kallenkote. Gewoon Kallenkote.

De uitzending van het programma van 28 augustus ‘Allemaal Familie’ is te zien op npo.nl

Ernst Jansz treedt op 26 november op in Taman Indonesia, samen met Wouter Muller. Kaarten zijn verkrijgbaar via reserveringen@taman-indonesia.nl (€20,- in de voorverkoop). Het aansluitende Indonesische buffet is helaas al uitverkocht.

Winter Agenda (vanaf 12h) :

  • 28/29 oktober – Halloween
  • 12 november –  Zondagmiddag Sore: Makan & quizzen
  • 26 november –  Benefietconcert Ernst Jansz (Doe Maar) & Wouter Muller
  • 10 december -   Zondagmiddag Sore:  Arisan
  • 17 december -  Pasar Natal; kerstmarkt
Marlisa Wareman