Groeiende animo voor Fest der Blasmusik

Steenwijk - Buiten is het duidelijk te horen: bloasmuziek, zoals ze in het zuiden zeggen. Binnen een drukte van belang. In alle ruimtes van Rabo Theater De Meenthe zitten de Egeländer en Tiroler orkesten te spelen.

In alle theaterzalen, de kleine zalen, in de foyer en in de evenementenhal. En er zit best veel publiek bij elk optreden. Volgens De Meenthe zijn er ruim 400 kaarten verkocht. 'Het begon al vanmorgen op tijd, met bussen vol mensen,' weet de medewerkster van de kassa. 'Want het festival begon al om 11.00 uur.' Tussen de optredens door nemen de muzikanten ook een kijkje bij elkaar. Al met al een gezellig gebeuren. Ook is een van de orkesten afgereisd naar de Markt, waar in de Heren van de Rechter een mini-concert wordt gegeven.

Meer dan 22 orkesten vanuit het hele land zijn zaterdag naar De Meenthe gekomen, waaronder 'onze' Toutenburgher Muzikanten uit Veno, en alle orkesten zien er prachtig uit. De orkestleden zijn allemaal in de bijbehorende klederdracht gekleed (veelal wit met rood of groen) en ze spelen allemaal met veel liefde en zichtbaar plezier mee in hun orkest. Ook de jonge orkestleden. Want ook in de orkesten spelen best wel jongeren, ook is er nu de Jeugdblaaskapel Noord Nederland die het eerste concert van het Fest der Blasmusik verzorgde. Met name veel Egerländer muziek (volksmuziek uit Bohemen in Tsjechië) is te horen, maar ook veel polka's en marsmuziek wordt ten gehore gebracht.

Het genre werd populair in de jaren 70 en ook het publiek bestaat voornamelijk uit 50plus. Toch is de publieke belangstelling voor het festival groeiende, misschien veroorzaakt door de toenemende populariteit van de Oktoberfesten of gewoon omdat het de derde editie is. De bekendheid van het evenement moet natuurlijk ook groeien. 'Vorig jaar speelden we nog voor zes mensen, nu is het aantal dat hier zit in ieder geval minstens tien keer zoveel,' aldus een tevreden orkestleider van De Leemkuulers uit Bemmel.