Rechtbank heeft elfde zittingsdag nodig in Rendo-fraudezaak

Meppel / Steenwijk - De Noordelijke Fraudekamer heeft niet genoeg aan tien zittingsdagen voor de ondervraging van twee oud-directeuren van Rendo over hun rol in een omvangrijke fraudezaak.

De 51-jarige Stephan V. uit Meppel en 58-jarige Richard W. uit Groningen worden ervan verdacht dat zij als oud-bestuurders van Rendo miljoenen achterover hebben gedrukt.

Fors dossier

Nauwgezet spitten de rechters in Assen het dossier van bijna 10.000 pagina’s door. Ze hebben veel kritische vragen over de rol van deze heren. Vandaag, tijdens de tweede zittingsdag, kwamen de rechters tot de conclusie dat zij meer tijd nodig hebben. Maandag 27 november worden deze beide hoofdverdachten verder aan de tand gevoeld.

SGI

Rendo wilde na een stroomstoring in 2003 in Steenwijk een nieuwe centrale bouwen. Die moest een dergelijke storing in de toekomst voorkomen. De Splitsingswet voorkwam dat Rendo deze centrale in eigen beheer kon bouwen. Er werd daarom de onafhankelijke onderneming Stramproy Green Investments (SGI) opgezet. De hoofdverdachten bleken daar heimelijk achter de schermen aan de touwtjes te trekken.

‘Goede ondernemer’

Volgens het openbaar ministerie (OM) hebben deze mannen zich schuldig gemaakt aan oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte, vervalsen van statuten en jaarstukken. De 51-jarige Meppeler liet de aandelen op naam van zijn toenmalige echtgenote zetten. De Groninger spande een bevriende tennisleraar voor dit karretje. Die wist helemaal niets af van de energiemarkt, ‘maar was wel een goede ondernemer’, zei W. tegen de rechters.

Lening

De rechters vroegen stevig door over deze ‘dubbele petten’ constructie. De verdachten zeiden telkens dat zij in het belang van Rendo te opereren. Daar zetten de rechters hun vraagtekens bij. Over de lening zou acht procent rente worden betaald. In 2009 was nog niets afgelost, omdat de fabriek nog niet draaide en er daarom geen inkomsten waren.

Achtergesteld

De directie van Rendo gaf uiteindelijk een lening van 35 miljoen, terwijl vijf miljoen was afgesproken. Dit gel ging onder meer op aan grond en gebouwen. De raad van commissarissen werd slecht geïnformeerd, bleek tijdens de zitting. ‘We wilden geen slecht nieuws brengen’. 
In 2009 ontstond een conflictsituatie tussen Rendo en SGI, omdat er vraagtekens werden gezet bij wie echt voordeel hadden aan dit project. In dat jaar liet W. zich uitkopen door SGI en kreeg hij via zijn bedrijf Woldomus voor ruim 5,5 miljoen euro. V. ontving via zijn bedrijf Marcella bijna 3 miljoen euro.

Rendo deed in 2012 aangifte. De nieuwe centrale in Steenwijk ging in 2013 uiteindelijk failliet. (ADP)