Westerveld op Glas gaat alleen verder

Havelte – Westerveld op Glas (WOG) gaat verder waar het gebleven was. De organisatie wil zonder hulp van andere partijen een glasvezelnetwerk in de buitengebieden in Westerveld realiseren.

Even leek het er op dat samenwerking met netwerkbeheerder Rendo en investeerder CIF zou liggen.

In de gemeenteraadsvergadering kwam onlangs de mededeling dat Westerveld op Glas (WOG) zelf weer verder gaat zonder samen te werken met netwerkbeheerder Rendo en investeerder CIF als donderslag bij heldere hemel. Dat WOG niet verder gaat met die partijen heeft volgens voorzitter Eric Olaf Brinkers te maken met de vrijwilligers van dit burgerinitiatief. ‘Onze ambassadeurs willen niet voor een commerciële partij op pad om abonnementhouders te zoeken voor het glasvezelnet.’

Samenwerking met Rendo/CIF onder de naam Glasvezelbuitenaf is dus na een aantal oriënterende gesprekken al van de baan. ‘Het resultaat van deze gesprekken was dat WOG feitelijk zou ophouden te bestaan en dat de ambassadeurs hun werkzaamheden voor Glasvezelbuitenaf zouden uitvoeren’, zo zegt Brinkers. ‘Wij hebben deze keuze voorgelegd aan onze ambassadeurs, als vertegenwoordiging van de bewoners. Zij hebben unaniem aangegeven met WOG verder te willen gaan en niet te kiezen voor Glasvezelbuitenaf.

De ambassadeurs willen geen activiteiten ontplooien voor het commerciële Glasvezelbuitenaf.’ Het bestuur van WOG heeft daarom besloten om de gesprekken met Glasvezelbuitenaf op een laag pitje te zetten en alle energie te steken in het aanleggen van het netwerk door het bewonersinitiatief.

Financiering

Volgens Brinkers is WOG feitelijk klaar om te starten met de aanleg van de eerste fase, een netwerk voor circa 800 huizen waar circa 500 abonnementen worden afgenomen. Het enige wat nog niet helemaal rond is, is een financiële dekking. Volgens Brinkers is een buitenlandse investeerder bereid om meer dan twintig miljoen euro op tafel te leggen om het hele project te financieren. De investeerder vraagt daar geen aandelen voor. De financier zou ook in staat zijn materialen te leveren tegen gereduceerde prijzen.

De komende weken moet duidelijk worden welke korting de financier kan geven en wat exact de voorwaarden zijn voor de lening. ‘Wanneer dit bekend is kunnen we een volledige berekening maken’, zo zegt Brinkers. ‘En wanneer deze, zoals de verwachting nu is, gunstig is kunnen we de financiering afronden en starten met de aanleg.’ Brinkers verwacht het financieringsvraagstuk van het hele project voor het einde van dit jaar af te ronden. ‘We kunnen ons vanaf het eerste kwartaal richten op waar het om zou moeten gaan en wel het aanleggen van het netwerk in de gemeente Westerveld’’, zo is zijn overtuiging.