Opel focust sterk op elektrisch

Nooit eerder bracht Opel in een jaar zoveel nieuwe modellen op de markt. Begin 2017 werd de offensieve toon gezet met de aankondiging van zeven nieuwe modellen die dat jaar gelanceerd zouden worden.

Na de lancering van de zevende en laatste nieuwkomer van dit jaar kan de balans opgemaakt worden: de nieuwe modellen, die ook uitblinken door talrijke technologische innovaties, hebben de verkopen doen stijgen. In Nederland noteerde Opel een volumegroei van zo’n 7.5% procent. In de komende jaren is het vizier gericht op elektrificatie van het productaanbod. In 2024 zal Opel van elke personenauto een elektrisch aangedreven variant aanbieden.  

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van het jaar was de autoshow van Frankfurt (IAA). Daar onthulde Opel CEO Michael Lohscheller drie wereldprimeurs: de Grandland X, de Insignia GSi en de Insignia Country Tourer. “Samen met Groupe PSA, waarvan Opel nu deel uitmaakt, gaan we onverminderd voort met het offensief. We willen een leidende positie in Europa. Dat doen we door technologie ‘Made in Germany’ voor zoveel mogelijk klanten bereikbaar te maken om zo uiting te blijven geven aan ons merkcredo: de toekomst is voor iedereen.”

Revolutionair

De Opel Ampera-e geeft al aan in welke richting Opel in de toekomst beweegt. Deze revolutionaire elektrisch aangedreven auto met een ongeëvenaarde actieradius in zijn segment heeft zich al bij de winnaars van ‘Das Goldenes Lenkrad’ gevoegd. Dat is nog maar het begin. In 2024 moeten er van alle personenautomodellen van Opel elektrische varianten beschikbaar zijn; volledig elektrisch aangedreven of als plug in-hybride. Opel zal in 2020 al vier geëlektrificeerde modellen aanbieden. Dat zijn onder meer de Grandland X PHEV en een batterij-elektrische versie van de volgende generatie Corsa. Het modeloffensief omvat tevens de nieuwe Opel Combo die over enkele maanden wordt gelanceerd. 

Nieuw vlaggenschip

Opel breidde in 2017 het aanbod uit in de breedte, om vertegenwoordigd te zijn in meerdere segmenten. De aftrap daarvan was al begin 2017 met de introductie van de Opel Crossland X, het eerste model dat in samenwerking met Groupe PSA is ontwikkeld. Het tweede lid van de Opel X-familie bezit voldoende crossover-DNA om succesvol te zijn: een coole SUV-look met two-tone optie, toonaangevende Opel-technieken, een hogere zitpositie en een ruim en flexibel interieur. En dat alles binnen opvallend compacte buitenmaten met een lengte van 4,21 meter. Het blijkt een goed recept. Voor deze brutaal ogende ‘urban crossover’ zijn tot op heden al circa 75.000 orders genoteerd in heel Europa.

Elegantie

2017 was ook het jaar van avontuurlijk, sportief en elegant ogende carrosserieën. In het compacte segment vertolkt door de KARL ROCKS. Aan het andere uiteinde van het gamma staat de tweede generatie Insignia. De sierlijke Insignia Grand Sport werd gevolgd door de ruime Insignia Sports Tourer en de stoer ogende Insignia Country Tourer. Alle drie hebben ze het volgende gemeen: adembenemend design, lichtgewicht constructie voor nog meer rijdynamiek en baanbrekende technologie. 

Dat zijn onder meer de nieuwste generatie IntelliLux LED® matrix koplampen en de adaptieve Twinster vierwielaandrijving met torque vectoring – het innovatiefste systeem in deze klasse. Inmiddels zijn er zo’n 90.000 orders binnen voor de nieuwe Insignia.

Art Deco

Opvallend genoeg treedt de nieuwe Opel Insignia in de voetsporen van iconische voorgangers die ook de rol van vlaggenschip hadden. Een illustere reeks waarvoor tachtig jaar geleden de Opel Admiral het spits afbeet – het eerste topmodel van Opel uit de fabriek in Rüsselsheim. 

Met een door Art Deco geïnspireerd design, een hoog niveau van gebruiksmogelijkheden en een voor die tijd aantrekkelijke prijs schopte de Admiral het in korte tijd tot markleider in zijn segment.

Die combinatie van alledaagse, praktische gebruiksmogelijkheden en betaalbaarheid is nog altijd een kernwaarde van Opel. Ook voor de bedrijfswagens als de Vivaro Combi Innovation en Vivaro Tourer, die afgelopen najaar zijn geïntroduceerd. Door uiterlijk en uitrusting zijn die ideaal voor personenvervoer, zowel zakelijk als in de vrije tijd.

Belangwekkend voor het succes dit jaar zijn de extra sportieve Opel Insignia GSi en de uitdager in een sterk groeiende crossover-markt, de nieuwe Opel Grandland X. 

De Insignia GSi is een sportmachine pur sang, ongelooflijk scherp en precies sturend en efficiënt. Alles staat in het teken van maximaal rijplezier, van de krachtige motoren tot en met de kortere veren en het 10 mm verlaagde onderstel. Een auto die is gefinetuned op de legendarische Nordschleife van de Nürburgring.

Introductie

De Opel Grandland X is het derde lid in de X-familie. Ook dit model is in samenwerking met Groupe PSA ontwikkeld. Sinds de marktintroductie in oktober heeft Opel al bijna 50.000 orders in Europa genoteerd voor deze grotere crossover. Het is volgend jaar ook de eerste Opel die als plug in-hybride verkrijgbaar zal zijn. 

‘Dit is opnieuw een belangrijk voorbeeld van een andere koers, doordat we nu deel uitmaken van Groupe PSA. We zullen gedreven doorgaan op deze weg,’ benadrukte Opel CEO Michael Lohscheller tijdens de onthulling van het model op de IAA in Frankfurt.