Pluim voor initiatief viering Ontzet van Steenwijk

Steenwijk - Liesbeth Hermans en Wiebe Blauw hebben dinsdag 2 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Rabotheater De Meenthe de Pluim van het Jaar 2017in ontvangst genomen.

De zilveren pluim en de cheque ter waarde van € 2000,- zijn namens de stichting Stad en Streek overhandigd door Gerard Ardesch.

Twaalfde keer

Het was al weer de twaalfde keer, dat deze Pluim beschikbaar is gesteld voor een initiatief, waarmee de samenleving een dienst wordt bewezen. Ook dit keer waren er weer de nodige suggesties binnengekomen.

‘En het was niet eenvoudig om tot een definitieve keuze te komen', aldus Ardesch namens de jury, die verder bestond uit Theo Bouius, Han Evers, Alfred Peterson en Henk Ymker. De jury heeft gewikt en gewogen en tenslotte de keuze bepaald op de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en dan met name vanwege het door genoemd tweetal genomen initiatief om het Ontzet van Steenwijk opnieuw te gaan vieren.

1981

‘Een voorzetting van de viering van 1981, waaraan ik zelf nog dierbare herinneringen bewaar’, zo riep Ardesch in herinnering. Hij was destijds voorlichter van de toenmalige gemeente Steenwijk. Ardesch: ‘We beleefden in 1981 het unieke feit, dat Steenwijk tien dagen lang festiviteiten kende, waarvan samenvattingen elke avond op de lokale televisie waren te volgen. Het was op die momenten stil op straat, want iedereen volgde de programma’s, die afkomstig waren vanuit de studio’s in Rams-Woerthe. Dat waren andere tijden, die nooit weer zullen terugkeren.’

Duo Blauw-Hermans

Het duo Blauw-Hermans heeft namens de inmiddels liefst 1175 leden tellende Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken met groot succes de viering van Steenwijks Ontzet teruggebracht op de kalender en dat zal voortaan jaarlijks gebeuren. Op vrijdag 23 februari is het andermaal zover met o.a. een fakkeltocht over de stadswallen, een proclamatie van Johan van den Kornput, en broodje worst en een spetterend vuurwerk. Wiebe Blauw vertegenwoordigde in de organisatie tevens de Vereniging Bewoners Centrum Steenwijk.

Tweede versie

Namens de stichting Stad en Streek feliciteerde Ardesch het duo met de Pluim en wenste hen veel succes met de voorbereidingen van de tweede versie van deze nieuwe formule van de viering van het Ontzet van Steenwijk. ‘Waarmee Steenwijk zich gaat scharen in het illustere rijtje van Leiden en Alkmaar’, merkte Ardesch nog op.
Deze twaalfde verkiezing van de Pluim van het Jaar kon worden gerealiseerd dankzij de Stichting Stad en Streek met medewerking van de Rabobank, Boom uitgevers Nieuwsmedia en juwelier Maas.