Een cupcake maken voor de vogels

Sint Jansklooster - Een cupcake met een combinatie van vet, zaadjes en besjes. Die kunnen kinderen deze laatste week van de kerstvakantie maken bij Bezoekerscentrum De Wieden.

Niet om zelf van te smikkelen, maar voor de vogels in de tuin of op het balkon. Voor de activiteit was dinsdag al veel belangstelling.

Ondanks dat de omstandigheden nog verre van bar en boos zijn, kunnen vogels in deze periode van het jaar moeilijker aan voedsel komen. Met dat idee in het achterhoofd is het bij Natuurmonumenten in Sint Jansklooster al een paar jaar mogelijk om vogelsnacks te maken. Naast de cupcakes zijn dat dennenappels met pindakaas en ‘snoepjes’ van beschuit, kippensnoep en pindakaas waar roodborstjes gek op zijn.

Dinsdagmiddag zit gebouw De Bollemaat vol met (groot)ouders en kinderen die deze ‘vette vogelsnacks’ maken. “Het meelwormpercentage ligt lager dan vorig jaar”, glimlacht vrijwilliger Henk Janssen van Natuurmonumenten, die de activiteit begeleidt. Hij probeert kinderen over te halen om een meelworm te proeven, maar is weinig succesvol in zijn pogingen.

Ze zijn ook te druk met het maken van de snacks. Aan drie tafels produceren ze drie verschillende soorten dierenvoedsel. Ook kunnen ze nog een dierenknutsel maken en uiteraard zijn ook het laarzenpad en het vlonderpad geopend.

Het Bezoekerscentrum is tijdens de kerstvakantie open tussen 12.00 en 16.00 uur. Het maken van vogelsnacks kan woensdag en donderdag nog. De starttijden van de kinderactiviteit zijn 12.15 en 14.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten.