Ook Eesveen brandt een fakkel voor Groningen

Eesveen - Ruim tienduizend mensen liepen vrijdagavond mee in de stad Groningen met de fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie.

Onder de demonstranten waren ook Jeannette van der Velde uit Kallenkote en Marijke Sterk uit Wapserveen, twee van de kartrekkers die actievoeren tegen de beoogde gaswinning in Eesveen. Door mee te lopen willen Van der Velde en Sterk kenbaar maken geen heil te zien in de plannen van Vermilion om een half miljard kuub gas te winnen uit een gasbel tussen Eesveen en Wapserveen De fakkeltocht werd georganiseerd naar aanleiding van de aardbeving in Zeerijp van vorige week. Toen vond in de provincie Groningen de zwaarste aardbeving plaats sinds 2012.

Van der Velde en Sterk vrezen ook aardbevingen met een kracht van maximaal 2,5 op de Schaal van Richter in Eesveen. Weliswaar minder zwaar dan in Groningen, maar niettemin met een kracht die volgens beide dames schade kan veroorzaken aan historische boerderijen in de omgeving. In totaal werden zo’n 4.500 fakkels uitgedeeld aan de deelnemers van de tocht. Ook Van der Velde en Sterk torsten een symbolisch vuurtje met zich mee.

Vermilion wil vanaf dit jaar gas winnen in het gebied tussen Eesveen en Wapserveen. Bewoners vrezen aardbevingen en daardoor ook waardedaling van hun huizen. In totaal dienden bewoners van Kallenkote, Wapserveen, Eesveen, Nijensleek, Vledder en de wijk Oostermeenthe in Steenwijk eind vorig jaar 340 zienswijzen in.