Esther Groenenberg bejubelt haar idool Carole King

Meppel - Met drie Nederlandstalige albums op haar naam nam Esther Groenenberg vorig jaar de volgende stap: haar grote idool Carole King eren.

Locatie: Schouwburg Ogterop, Meppel, donderdagavond
Aantal bezoekers: 200
Waardering: ****

Een songwriter die geen superster wilde zijn, maar dankzij haar songs toch een wereldster werd. Dat laatste kan Esther Groenenberg over haar idool gedurende de avond niet genoeg herhalen. King is haar grote inspiratiebron; iemand die zij op tienjarige leeftijd leerde kennen via de ‘MTV Unplugged’-cd van Mariah Carey. Met die verhaal trapt de avond af en volgt een evenwichtig en bejubelend programma dat volledig in teken staat van de muziek.

De zangeres uit Zwolle stelde een band samen met gitarist Bas Schouten en de van Her Majesty bekende bassist Dirk Schreuders en drummer Bauke Bakker. In ‘A Natural Woman’ loopt het album ‘Tapestry’ (‘wandkleed’) van Carole King uit 1971 als een rode draad door de voorstelling. Alle liedjes van de plaat komen in het twee uur durende programma langs, afgewisseld met enthousiast door Groenenberg vertelde verhalen over het leven van de net 75 jaar geworden King.

James Taylor

Geef haar eens ongelijk: ‘Tapestry’ is net zo’n mijlpaal als Joni Mitchells ‘Blue’ - ook uitgebracht in 1971. Hordes singer-songwriters zijn ermee opgegroeid en op weg geholpen. Het was niemand minder dan James Taylor die King overtuigde dat zij na jarenlang liedjes schrijven voor anderen zelf ook een album moest maken. ‘You’ve got a friend’ en ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ werden in de uitvoeringen van respectievelijk Taylor en Aretha Franklin grote hits, maar ook die andere liedjes tonen nog steeds de klasse van Carole King en laten horen hoe pakkend, melancholiek en soulful haar werk is. Ook dat van voor haar doorbraakalbum: ook een blokje vroege Carole King met onder meer ‘The Loco-motion’, ‘Chains’ en ‘Crying in the rain’ ontbreekt niet.

Haar drie musici spelen een dienende rol, maar krijgen ook ruimte om zich goed te laten horen. Zo levert Schouten zijn visitekaartje af met ‘Carolina in my mind’ van James Taylor, terwijl zingende drummer Bakker met ‘Pleasent Valley Sunday’ na de pauze swingend aftrapt.

'Platenkast'

Groenenberg speelt de absolute hoofdrol. Soms laat de Engelse uitspraak van haar stem iets te wensen over, maar hoe zij het enthousiasme zowel in de liedjes als de verhalen tentoonspreidt, werkt aanstekelijk. Haar overgebrachte gevoel in ‘Way over yonder’ - een nummer over het zoeken van rust - is oprecht en eerlijk. En nooit verliest Groenenberg het contact met de zaal uit het oog: de vraag hoeveel mensen ‘Tapestry’ thuis in de kast hebben levert tientallen opgestoken vingers op.

Tegen het einde van de avond zingt Groenenberg ook een eigen nieuw Nederlandstalig liedje ‘Platenkast’. Dat is het moment waarop het kwartje valt. De platenkast van Esther en het wandkleed van Carole King, het zijn de attributen waarbinnen de avond zich afspeelt.

‘A Natural Woman’ is een muzikaal eerbetoon van a tot z. Wie Carole King tot vanavond niet kent kan na deze voorstelling op avontuur en haar werk verder ontdekken. ‘Tapestry’ mag dan 45 jaar oud zijn, de liedjes van Carole King klinken in de uitvoering van Esther Groenenberg springlevend en allesbehalve stoffig. ‘Nummers die een verhaal blijven vertellen’, aldus de Zwolse. De titel is raak: het werk van Carole King is Esther Groenenberg volledig op het lijf geschreven.

Wouter Bessels

Voor tourdata, kijk op www.esthergroenenberg.nl