Vergunning hypermarkt ligt onder vuur bij Raad van State

Den Haag / Steenwijk - Een flexibele vergunning om zoveel mogelijk aan de wensen van een exploitant te kunnen voldoen. Dat is kort gezegd het verweer van de advocaten van de gemeente Steenwijkerland en vergunninghouder Focus Retail.

De vergunning voor de omstreden hypermarkt op Eeserwold werd maandag stevig onder vuur genomen tijdens een zitting bij de Raad van State in Den Haag.

Zware kritiek

De vergunning kreeg niet alleen zware kritiek van de vele winkeliers uit Steenwijk die de hypermarkt niet graag zien komen. Ook de rechters van de Raad kwamen met veel vragen voor de woordvoerders van de gemeente en de vergunninghouder. En dat betekent meestal niet veel goeds.  

'Een vergunning moet duidelijk zijn', betoogde advocaat Siebrand Maakal namens vele winkeliers. 'De Raad van State heeft dat zelf zo gezegd in zijn uitspraken.' Volgens Maakal is de verleende vergunning voor de hypermarkt verre van duidelijk.

Volgens de nu geldende beheerverordening, een nood-bestemmingsplan, kan er een hypermarkt komen van ruim 12.000 vierkante meter. Focus Retail heeft een vergunning aangevraagd en gekregen voor ongeveer 11.000 vierkante meter maximaal. Exacter willen de gemeente en Focus het niet maken. De vergunning moet volgens hun flexibel zijn zodat een toekomstige exploitant nog kan schuiven met vierkante meters.

Hoe groot de hypermarkt precies gaat worden, blijft dus de vraag. Een minimum aantal vierkante meters heeft de gemeente ook niet gegeven. 'Omdat dit niet was aangevraagd', aldus de advocaat van de gemeente.

Zeer grote supermarkt

Dat is volgens de tegenstanders van de hypermarkt wel een probleem. Er kan dan ook met deze vergunning een supermarktondernemer worden gevonden die een kleinere supermarkt gaat exploiteren. En die is makkelijker te vinden. De gemeente vindt het in de visie van Maakal blijkbaar wel best zolang de kleinere hypermarkt maar voor minstens 51% bestaat uit een supermarkt en voor de rest uit een warenhuis. Terwijl de beheerverordening toch spreekt van een zeer grote supermarkt.

Daarnaast vormt het assortiment van de supermarkt een probleem, omdat niet duidelijk is of daar alleen levensmiddelen verkocht mogen worden. Mogen er ook andere producten worden verkocht, dan is het verschil in assortiment met het warenhuis weer onduidelijk. Daar kan de toekomstige exploitant dus alle kanten mee op, aldus de bezwaarmakers.

Ook de rechters van de Raad vroegen zich hardop af of de vergunning wel duidelijk genoeg is. De vergunning moet namelijk niet voor niets duidelijk zijn, omdat er anders steeds discussie ontstaat over wat er wel of niet mag worden verkocht en of de exploitant de regels overtreedt.

Maar de woordvoerders van de gemeente en Focus Retail vinden dat de vergunning duidelijk genoeg is. Ook voorzien ze geen discussies over wat er wel of niet kan.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.