'Blij met adviezen van jongeren over actuele thema’s'

Steenwijk – De Jongeren Actie Raad Steenwijkerland (JAR) gaat de gemeente adviseren over verschillende actuele thema’s, zoals duurzaamheid. De jongeren willen onder andere graag een rol vervullen in de G1000 top.

Dat meldde burgemeester Rob Bats, die zelf met de leden van de JAR heeft gesproken, dinsdagavond aan de gemeenteraad. ‘Wij willen graag weten wat er bij de jongeren leeft, wat zij belangrijk vinden. Geef ons maar advies!’

Motie ingetrokken

Bats zei dit naar aanleiding van een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’, ingediend door de PvdA, voor het aanstellen van een jeugdburgemeester en /of een jeugdraad. ‘Deze wens kwam ondermeer voort uit gesprekken in het voorjaar met de JAR waarin de jongeren aangaven geen luisterend oor te vinden in het gemeentehuis’, zei Trijn Jongman (PvdA). ‘Gelukkig waait er nu een andere wind: Wij wilden met onze motie de JAR een hart onder de riem steken. Nu het contact goed op gang is gekomen, trekken we de motie in’.

'Niet van bovenaf opleggen'

De andere raadsfracties vonden het idee voor een jeugdburgemeester sympathiek, maar hadden moeite met het idee om dit vanuit de raad op te leggen. ‘Als het idee van onderaf, door de jeugd zelf wordt geopperd, is het wat anders’, was de strekking.

Het is niet de bedoeling om op korte termijn een jongerenraad in het leven te roepen, zoals bijvoorbeeld de gemeente de Wolden die kent. Bats: ‘De leden van het JAC willen duidelijk maken wat er bij hen leeft, maar dat betekent niet dat ze allemaal politiek heel geïnteresseerd zijn’.