Geen sporen Halil Erol in Groningse woning

Steenwijk - Er zijn geen sporen van de in 2010 vermoorde Halil Erol uit Steenwijk in de woning in Groningen gevonden. Dat blijkt uit de resultaten van het DNA-onderzoek van sporen in de woning, die in november 2017 zijn gevonden.

‘We zijn weer terug bij af’, zegt politiewoordvoerder Jan Thijs van Hemmen. ‘We hadden een houvast en hoop, maar het resultaat is teleurstellend.’ Het onderzoek werd opnieuw opgepakt nadat er bij de politie nieuwe informatie werd aangeleverd.

Het onderzoek, dat tot die tijd op slot zat, werd naar aanleiding van deze nieuwe informatie heropend en werd een nieuw team op het onderzoek gezet. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat vrijdag 17 november de 39-jarige inwoonster van Groningen kon worden aangehouden. Ze werd een week later vrijgelaten. Het team, dat inmiddels uit ruim 20 man bestond, blijft gehandhaafd, zegt Jan Thijs van Hemmen.

Het laatste contact dat de van oorsprong Turkse Halil (toen 34) met zijn ex-vrouw had, was op zaterdagavond 6 februari 2010. Die avond zou hij bij zijn ex-vrouw geweest zijn om zijn laptop, die zijn oudste dochter van hem had geleend, weer op te halen. Rond middernacht verliet hij met deze laptop de woning van zijn ex-vrouw.

Mobiel contact vanuit Duitsland

De volgende ochtend, zondag 7 februari rond 11.00 uur, werd met de mobiele telefoon van Halil contact gezocht met de mobiele telefoon van zijn ex-vrouw. Zijn gsm bevond zich op dat moment in de buurt van Zevenaar bij de grensovergang met Duitsland (Megchelen). Omdat zijn ex-vrouw op dat moment haar telefoon niet hoorde, kwam er geen verbinding tot stand.

Op maandagavond 8 maart 2010 rond 22.45 uur werd de auto van Halil Erol, een zilvergrijze Daewoo Lanos model hatchback, brandend aangetroffen op de Kerklaan in Haren (provincie Groningen). Opvallend was dat de kentekenplaten (16-HG-TJ) van de auto waren verwijderd. Deze kentekenplaten werden later dat jaar in april en mei nog geregistreerd op de A12, de A44 en de A15 in de buurt van Rotterdam (Vaanplein) en Zoetermeer (Clausplein).

Ledematen aangetroffen in water Eesveen

Op dinsdag 22 juni 2010 werden de ledematen van Halil Erol gevonden in de Steenwijker Aa in Eesveen, net buiten Steenwijk. DNA onderzoek wees uit dat het lichaamsdelen betroffen van Halil Erol. De ledematen waren verpakt in een zandkleurige, polyester zak. De herkomst van deze zak is tot op de dag van vandaag niet vastgesteld.

Romp aangetroffen in natuurgebied Wanneperveen

Op donderdag 31 januari 2013 vonden twee wandelaars menselijke resten in het natuurgebied De Kiersche Wijde aan de Zandweg in Wanneperveen. DNA onderzoek door het NFI wees uit dat de gevonden romp, die er toen al langere tijd moeten hebben gelegen, Halil Erol toebehoorde. Bij de resten wordt eenzelfde soort polyester zak gevonden waar de eerder gevonden ledematen in waren verpakt. Ook vindt de politie resten van een grotendeels vergaan judopak van met merk Matsuru. Zijn hoofd en handen zijn overigens nog steeds niet gevonden.

Heropening en aanhouding

Het onderzoek, dat tot die tijd op slot zat, werd in 2017 naar aanleiding van deze nieuwe informatie heropend en werd een nieuw team op het onderzoek gezet. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat vrijdag 17 november de 39-jarige inwoonster van Groningen kon worden aangehouden. In het programma Opsporing Verzocht in november 2017 kreeg de politie nog meer tips, die de moeite waard waren om te onderzoeken.

DNA-onderzoek

De woning waar ze eerder had gewoond werd doorzocht. Er zijn bloedsporen veilig gesteld. Het wachten was op DNA-onderzoek of er inderdaad DNA van Halil Erol in de woning is gevonden. De resultaten waren negatief.

Beloning

De hoofdofficier van Justitie, parket Oost Nederland, heeft sinds 2010 een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. De beloning van € 15.000,- is nog steeds beschikbaar.