Klinkert Bierbrouwerij en Delicatessen is open

Blokzijl - Bier, olijven, olie, sappen, nootjes en wijn, vanaf februari zijn deze streekproducten te koop bij Klinkert Bierbrouwerij en Delicatessen. Eigenaren zijn Kees en Grytsje Klinkert.

Hoewel de winkel aan de Brouwerstraat 16 in Blokzijl al een paar weken open is, was zaterdagmiddag de officiële opening.

Vanaf 13.00 uur druppelen familieleden en dorpsgenoten het fraai gerestaureerde pand uit 1614 binnen. Alle streekproducten staan keurig opgestapeld in de wandrekken, de bierbrouwketel glimt en de vloer is aangeveegd. Op het raam en de T-shirts van Kees en Grytsje prijkt het wapen van Blokzijl.

Trots laat Kees Klinkert (36) de door hem zelf gebrouwen biertjes zien. Hij heeft dat ambacht zichzelf de afgelopen jaren eigen gemaakt. Alle vergunningen zijn nu binnen om bier te verkopen. Zijn vrouw Grytsje (32) pakt een flesje van de plank boven de kassa. 'Nu hebben we "Klinkert de Kennismaking" in de aanbieding,' vertelt ze. Het flesje heeft een etiket met een oude plattegrond van Blokzijl.

Verder staat op het schap: een blond bier met de naam "Klinkert de Vuurtoren". Dit biertje heeft het stel vernoemd naar Cornelis Klinkert, de opa van Kees, die de laatste vuurtorenwachter van Blokzijl was. Een wat zwaarder bier heet "Klinkert Het Kanon van Blokzijl". Ook zijn er andere lokale bieren te koop, zoals "GeytBier" uit Giethoorn.

Kees brouwt het bier met de ketel die in de winkel staat. In de grote koelkast liggen twee vaten bier, die later gebotteld worden. Om klanten iets van het brouwproces te laten zien, staan op een hoekplankje glazen potjes met ingrediënten, waaronder gerstemout en hopbellen.

Reuring

Wethouder Wim Brus komt ook even aan. Hij brengt namens de gemeente Steenwijkerland een grote bos bloemen mee. 'Ik omarm elk initiatief om extra reuring in Blokzijl te brengen en dit soort historische panden nieuw leven inblaast.' Hij laat zich graag even rondleiden door de winkel en de ruimte ernaast. Hierin staan nog de oude motor van Kees' vader Harry, die in 2015 overleed. In een andere hoek staat een oude bakfiets. Harry runde samen met zijn vrouw Joke hier vanaf de jaren zeventig ook al een delicatessenzaak. Kees' grootvader Cornelis en overgrootvader Harm hadden een groente- en fruitwinkel.

Klinkert Bierbrouwerij en Delicatessen is voortaan elke woensdag, donderdag en vrijdag open van 8.30 tot 13.30 uur. Zaterdag is de winkel de hele dag open. Grytsje hoopt dat Blokzijlers zullen komen om cadeautjes te kopen en dat ze vanaf het voorjaar ook toeristen mag verwelkomen. 'Allemaal lekkers, wat ik hier heb,' prijst ze haar waren aan. 'We hebben kaas van Ekoboerderij "De Eerste" uit Marknesse, Wijn van wijngaard Maronesse uit Marknesse en mosterd van De Wijndragers uit Zwolle.'

Op vrijdag 23 februari is er een sparerib- en bierevenement, dat Klinkert samen met restaurant Het Prins Mauritshuis organiseert.