'Het verhaal van Steenwijk vertellen én verkopen'

Steenwijk - Hoe maak je de binnenstad van Steenwijk aantrekkelijker voor toeristen? ‘Door het verhaal van Steenwijk, het ontzet en het verjagen van de Spanjaarden door Johan van den Kornput, te vertellen.’

‘Want daarmee onderscheidt Steenwijk zich van andere vestingsteden. Niet alleen het verhaal vertellen, maar ook verkopen. Het moet bij de bezoeker blijven hangen. Storytelling en storyselling’, aldus wethouder Wim Brus. Daarvoor zijn vele ideeën zoals een verhaal- en beeldenroute, een rondrit met paard en wagen.

Stadstuin

De gemeente werkt samen met de bewonersvereniging binnenstad en de ondernemers (Steenwijk Vestingstad) aan een stadsvisie. Deze week kwamen de werkgroepen bijeen. Momenteel wordt de stadstuin Nettelbosch aangelegd. Donderdag zijn de bomen geplant.

Op de schop

Na de Nacht van Steenwijk gaat de Markt op de schop. De fonteinen zijn in de vorm van de vestingstad. Er komen meer groen (negen platanen), meer ruimte voor terrassen, verplaatsbare bankjes, led-verlichting boven en onder aan beeldbepalende panden (onder andere De Rechter en Onze Lieve Vrouwenkerk), grotere vuilnisbakken.

Het plein gaat nu van gevel tot gevel. Ook de Koningstraat wordt opgehoogd. Dit gedeelte wordt autoluw door extra pollers (beweegbare palen), de parkeerplaatsen langs de Markt worden opgeheven en er komt een stopverbod.

Inloopavonden

Leerlingen van RSG Tromp Meesters brengen kleurrijke handjes aan op bestrating Woldpromenade, Oosterstraat, Gasthuisstraat en Doelenstraat. De grote vraag is: waar stallen we onze fietsen? Inwoners kunnen suggesties doen tijdens de inloopavonden op maandag 26 en woensdag 28 maart in De Rechter (aanvang 19.30 uur). Iedereen, die vragen over de Markt heeft, kan terecht.

Het verhaal

En het verhaal van Steenwijk wordt in een 45 meter lange goot voor de musea verteld. Maar dat kan nog meer, zo vindt de werkgroep toerisme. Erik van Pelt namens de bewonersvereniging: ‘Op markante punten, zoals bij het NS-station en parkeerplaatsen, zouden beelden moeten komen, die refereren aan het beleg en het ontzet van Steenwijk. Een Johan van den Kornput op een steigerend paard voor het NS-station. Dit moet het startpunt van de route worden. Want Steenwijk (NS-station) is de toegangspoort voor de toeristische trekkers Giethoorn en Weerribben-Wieden.’

Paard en wagen

‘Een rondrit met paard en wagen in de stad, eindigend in de authentieke Spijkervetstallen, een parel van onze stad. Daarbij ligt er nog altijd een plan om de Kalverstraat op te knappen’, vervolgt Van Pelt. ‘Of een bijzondere culinaire attractie: de Spaanse kanonskogel (gehaktbal) naast de knieperties en Steenwieker maoties.’

Stadspoorten

Er zijn nog meer ideeën: stadspoorten of zware eikenhouten deuren in de poorten, authentieke straatverlichting, de stadswallen verlichten, kleine watersport in de grachten (waterfietsen en kano’s). De hoop is ook gevestigd op de herontwikkeling van het Gedempte Diep, de toegangspoort voor waterrecreanten, met een terras bij de voormalige Welkoop.

Grand Hotel

En tot slot is er een grote wens: een Grand Hotel aan de Markt. Een illustratie laat een Grand Hotel in de vorm van Hotel Wientjes in Zwolle zien op de plek waar nu de twee musea zich bevinden. Of dit haalbaar is? Van Pelt: ‘Het Stadsmuseum is wel onmisbaar om het verhaal van Steenwijk te vertellen. Maar wat te doen met het Kermis- en Circusmuseum en Hildo Kropmuseum? In de prachtige villa kan een Vestingmuseum komen.’