Retropop pakt uit: zeven acts op vrijdag

Emmen - De 17e editie van Retropop biedt niet alleen zaterdag 9 juni een gevarieerd programma: een dag eerder gaat het festival aan de Grote Rietplas in Emmen al van start met optredens van zeven acts uit binnen- en buitenland.

Ronan Keating

Muziekfreaks kunnen er niet omheen: de meest opvallende naam op de nieuwe ‘Retropop-vrijdag’ is de Engelse zanger Ronan Keating. Het inmiddels 41-jarige popidool brak in 1994 door als de zanger van de populaire boyband Boyzone. Vijf jaar later begon hij een solocarrière, maar stond ook aan de wieg van Westlife, ook geen onbekende boyband uit Engeland. Sindsdien timmert Ronan Keating als soloartiest aan de weg, waarbij hij in Nederland hits scoorde met ‘When you say nothing at all’, ‘Life is a rollercoaster’ en ‘If tomorrow never comes’.
Na zijn optreden als special guest bij Toppers in Concert in de Amsterdam ArenA, eind mei, sluit hij de eerste dag van de 17e Retropop af. Hopelijk tijdens een zwoele, dromerige zomeravond - geheel in stijl van zijn repertoire.

Ronan Keating speelt vrijdag op de MainStage van 22.15 tot 23.30 uur.

Racoon

Wie Racoon zegt, zegt ‘Love you more’, ‘Laugh about it’, ‘No mercy’ en natuurlijk ‘Feel like flying’, de allereerste hit van de band uit 2000. De groep met Zeeuwse roots bevindt zich al jaren in de eredivisie van de Nederpop. Pakkende pop, met dikwijls funk- en soulinvloeden, met een afwisselende ballad, zoals het Nederlandstalige ‘Oceaan’ (2012). Het liedje gaf de film ‘Alles is familie’ een extra dimensie mee.
Het zevende album ‘Look Ahead and See the Distance’ verscheen vorig jaar oktober en onderstreept dat de band in de afgelopen vijftien jaar zich muzikaal heeft ontwikkeld. Werd in 2002 nog Faith No More gecoverd tijdens de Marlboro Flashback Tour, tien jaar later liet men de van Alan Parsons Project bekende Andrew Powell een groot deel van het album ‘Liverpool rain’ arrangeren. Optredens van Racoon zijn integer, sfeervol en draaien voor de volle honderd procent om de muziek.

Racoon speelt vrijdag op de MainStage van 20.00 tot 21.15 uur.

Ronnie Flex & Deuxperience

‘Life is a rollercoaster’. De hit van Ronan Keating is Ronnie Flex op het lijf geschreven. Het is de afgelopen drie jaar hard gegaan met het hip hop-idool. Als onderdeel van New Wave brak hij in 2015 samen met Lil’ Kleine door met New Wave, waarvan de hit ‘Drank & Drugs’ de hele zomer lang werd meegezongen. Het succes was immens en met de popprijs op zak bewees Ronnie Flex sindsdien dat hij meer in zijn mars heeft. De 25-jarige Flex nam met zijn album ‘Rémi’ grote sprongen en kon die muzikale groei ook live waarmaken met Deuxperience.
Een opvallende keuze voor Retropop, maar wel een artiest van eigen bodem die op het gebied van r&b, soul en hiphop in het afgelopen jaar een belangrijke brug heeft geslagen en daarmee jong en oud over die brug weet te krijgen.

Ronnie Flex & Deuxperience speelt vrijdag op de MainStage van 18.00 tot 19.00 uur.

De tekst gaat verder onder het filmpje.
 

K’s Choice

Broer Gert en zus Sarah Bettens vormen sinds 1993 het duo K’s Choice. Twee jaar later scoort de groep met het album ‘Paradise in me’ en de hit ‘Not an addict’. In 1996 en 1997 toert de Belgische groep door Amerika als voorprogramma van Alanis Morissette en is de wereldwijde doorbraak een feit.
De poprock van K’s Choice domineert sindsdien af en aan de hit- en albumlijsten, terwijl de groep ook op de internationale podia (waaronder festivals als Roskilde en Pinkpop) een graag geziene gast is. Nu krijgt Retropop de kans om alle hits weer lekker mee te zingen.

K’s Choice speelt vrijdag op de NoLimitStage van 19.00 tot 20.00 uur.

Fischer-Z

Tijd voor een feestje: Fischer-Z, één van de grote Britse art-pop/new wave bands uit de jaren tachtig, viert dit jaar haar veertigjarig bestaan. Onder leiding van componist/zanger John Watts scoorde de groep met 'The Worker', 'Marliese' en 'So Long' wereldwijde hits.
De groep is een graag geziene gast op Retropop: eerdere optredens in 2008 en vorig jaar staan nog vers in het geheugen gegrift. Nu komt de band voor de derde keer naar Emmen en niet voor niets: na veertig jaar staat het viertal nog steeds garant voor dat energieke en krachtige imago.

Fischer-Z speelt vrijdag NoLimitStage van 21.15 tot 22.15 uur.

RAZZ

Als exponent van de nieuwe lichting rockbands behoort het uit Schöninghsdorf (Emsland) afkomstige RAZZ al jaren tot de belangrijke beloften van Duitsland. Het kwartet heeft inmiddels twee studioalbums op zijn naam staan en een flinke dosis podiumervaring. Vorig jaar stond de groep op het befaamde Rock am Ring festival. De stevige indierock van de groep wordt dikwijls vergeleken met Kings of Leon.  Razz speelde begin 2015 in het Duitse Meppen als support act van Kensington, waar ook een handjevol Nederlandse toeschouwers de groep aan het werk zag. Nu maakt de groep de sprong naar de andere kant van de grens.
Is Razz het Duitse equivalent van Kensington? Op die vraag geeft de groep vrijdagmiddag als openingsact van Retropop zelf het antwoord.

Razz speelt vrijdag op de NoLimitStage van 17.00 tot 18.00 uur.

Daredevils

Ook een primeur: Retropop-nacht! Na een daverende vrijdagavond luidt Daredevils de ongetwijfeld korte en oergezellige nacht in. Dat doet de groep met de grootste classics uit 50 jaar rockmuziek, afgewisseld met de actuele hits. Het vijftal grossiert in mash ups: zo combineert zij bijvoorbeeld de melodie van het ene liedje met de tekst van het andere. Een feest der herkenning met een verrassend effect!

Daredevils speelt vrijdag op de NoLimitStage van 23.30 tot 01.00 uur.

Kaartverkoop

Het festivalterrein biedt vrijdag 8 juni ruimte aan 10.000 bezoekers, terwijl een dag later maximaal 20.000 muziekliefhebbers de poorten kunnen passeren. Zowel dagkaarten als passe-partouts en tickets voor overnachten op de Retropop Camping zijn te koop via www.retropop.nl en Ticketmaster.