Cis Meijer neemt leerlingen mee in het verhaal

Steenwijk - Wat komt er allemaal kijken bij het schrijven een boek? Auteur Cis Meijer, bekend van de jeugdthriller Moordspel, legde het donderdagochtend allemaal uit aan leerlingen van CSG Eekeringe.

Ze gaf een lezing in het kader van de 31e editie van het Schrijversfestival. Zo legde de schrijfster bepaalde keuzes die ze heeft moeten maken uit. Daarnaast las ze enkele passages uit een van haar boeken voor.

Jongeren enthousiasmeren

De scholieren werden al voorbereid op de komst van de schrijfster. De school bestelde in aanloop naar de lezing boeken van de auteur. ‘We hebben daaruit voorgelezen en de kinderen daarmee zoveel mogelijk proberen te enthousiasmeren’, vertelt leraar Henk Stavorinus.

Om de derdejaars ook daadwerkelijk in aanraking te laten komen met de literatuur van Meijer, moesten zij zich verdiepen in haar boeken en enkele aanvullende opdrachten maken. Een van die opdrachten was het ontwerpen van een nieuwe voor –en achterkant voor de boeken. Stavorinus; ‘Op die manier prikkelen we de leerlingen om meer te gaan lezen. en dat heeft gewerkt’.

De rol van de docent is daarbij cruciaal, legt hij uit. ‘Als de docent enthousiast vertelt over een boek, dan zie je dat de kinderen sneller geneigd zijn om het te gaan lezen.’ Ook Meijer geeft aan dat stukken uit een boek voorlezen jongeren triggert om zich erin te gaan verdiepen. ‘Je hoort altijd hoe lastig jongeren het vinden om een boek te lezen. Door stukjes voor te lezen, probeer ik ze echt mee te nemen in het verhaal.’

Het Schrijversfestival nadert bijna haar einde. Woensdag 4 april wordt het festival afgesloten met toneelstuk ‘Ma’, naar het gelijknamige boek van Hugo Borst.