Project ‘Westerveld op Glas’ eindelijk van start

Wapserveen - Na vier jaar van voorbereidingen is woensdag eindelijk een begin gemaakt met de aanleg van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van de gemeente Westerveld.

De schop ging weliswaar figuurlijk de grond in, maar het ingraven van het eerste stuk glasvezelkabel door kinderen van basisschool De Vuursteen in Wapserveen betekende wel het officiële startsein.

Het burgerinitiatief ‘Westerveld op Glas’ (WOG) onderzocht de afgelopen jaren de mogelijkheid om snel internet aan te leggen in de buitengebieden van de gemeente Westerveld. Juist in deze gebieden zijn er veel problemen door het ontbreken van voldoende snel internet. Dat in de buitengebieden geen snel internet aangelegd is heeft alles te maken met de bevolkingsdichtheid. Die is zo laag dat aanleg van een netwerk veel te duur.

Maar omdat Westerveld op Glas zich met name richt op de leefbaarheid van de hele gemeente Westerveld, is direct ingezet op snel internet in de buitengebieden. Geen overbodige luxe zo blijkt, want op het platteland zijn veel problemen. Kinderen kunnen door het ontbreken van snel internet geen huiswerk maken of cijfers en lesroosters bekijken in Magister, bedrijven willen zich niet vestigen in een gebied waar geen snel internet aanwezig is.

Het project dat in elf fasen wordt uitgevoerd, kost zo’n 22 miljoen euro. Westerveld op Gas heeft voor dit bedrag een buitenlandse investeerder gevonden. Ondanks het feit dat de handtekening onder het contract nog niet is gezet, heeft Westerveld op Glas het wel aangedurfd om met fase 1 te starten. Eerst met een schouw waarbij gekeken wordt waar de aansluitingen bij de huizen moeten komen en daarna met de aanleg van de kabel. We hopen ergens eind van dit jaar de eerste adressen aan te kunnen sluiten.’

Veel belangstelling

Het glasvezelproject wordt in verschillende fasen uitgevoerd. In de eerste fase worden de honderden abonnees aangesloten op de lijn Lheebroek-Wapserveen richting Kallenkote. ’En we hebben De Vuursteen gevraagd ons te helpen de eerste schop in de grond te zetten, omdat dit de school is die het traagste internet heeft in de hele gemeente Westerveld”, zo legde voorzitter Eric Olaf Brinkers van WOG woensdag woensdag uit. Van de naar schatting 800 huishoudens op deze lijn, zijn er volgens hem nu vijfhonderd abonnee. ‘Voldoende om te starten, maar onze ambassadeurs gaan door met werven. Doel is 700 abonnees.’ Hij verwacht dat de school en de andere gebruikers in fase 1 voor het eind van dit jaar in volle vaart het internet over kunnen.

De kinderen van De Vuursteen waren in ieder geval blij me de start van de aanleg. Zij zien louter voordelen en kunnen straks naar hartelust online gamen. ‘En voor het huiswerk hoef ik dan niet meer naar de buurvrouw’, zo vertelde een leerlinge van groep 8.