Rob de Nijs raakt nog steeds gevoelige snaar

Steenwijk – Met inmiddels 35 theatertournees op zijn naam heeft Rob de Nijs zijn status als levende legende binnen de Nederpop meer dan bewezen. De nieuwe voorstelling van de 75-jarige zanger draait om zijn nieuwe album ‘Niet voor het laatst’. En dat geldt net zo goed voor zijn rijtje klassiekers.

Locatie: Theater De Meenthe
Aantal bezoekers: 600
Waardering: ****

Ja, ze komen allemaal langs vanavond in de uitverkochte De Meenthe. ‘Zondag’, ‘Bo’, het vandaag zeer toepasselijke ‘Het werd zomer’ en het immer populaire ‘Foto van vroeger’. Rob de Nijs brengt ze met zijn vaste begeleidingsband Pur Sang stuk voor stuk vol overgave. Nog altijd heeft hij die melancholieke, licht diepe stem, waarmee hij twee uur lang een diepe duik in zijn 55-jarig artiestenbestaan neemt. Dat ontaardt vlak voor de pauze in een medley, waarin zijn eerste hit ‘Ritme van de regen’ voorbijkomt. Helaas niet compleet gespeeld, maar wel in combinatie met ‘Zet een kaars voor je raam’ en ‘Dag Zuster Ursula’. Ze worden stuk voor stuk uitbundig meegezongen door een publiek dat vanavond echt is gekomen voor de hits van De Nijs. Want hoelang zal hij nog op het podium staan? ‘Nou, volgend jaar is inmiddels geboekt’, lacht hij met een flinke dosis zelfspot op de vele momenten dat hij met de volop genietende zaal druk in gesprek is.

Hij ontroert in zijn mierzoete, sentimentele ballades - die zijn nieuwe plaat ook domineren - terwijl zijn stevige en vlotte werk ook nog fier overeind staat. Dat is het mooie aan Rob de Nijs. Hoewel niet meer zo krachtig en energiek bewegend op het podium als vroeger kan hij alle vormen nog prima aan. Zijn bandleden begeleiden hem beheerst, soms net iets te ingehouden. Af en toe mag er best vaker een tandje bij. Dat gebeurt gelukkig wel in de recente liedjes die Daniël Lohues voor de zanger maakte: ‘Eindelijk vrij’ en op zijn recente album ‘De wereld op zijn duim’. Frisse pop met Americana-invloeden die Rob uitstekend ligt en vlot uitvoert.

Gitarist Jan Peter Beijersbergen en toetsenist Christan Grotenbreg krijgen als muzikanten de meeste ruimte en vlammen op de momenten dat het kan, maar binnen de verder dienende rol van Pur Sang kennen ze heel goed hun plek. Dat geldt ook voor de humor: het reggae-achtige ‘De pieper’ sluit af met een riedeltje uit Bob Marleys ‘I shot the sheriff’. Hoeveel mensen is dat vanavond opgevallen?

Met ‘Banger hart’ en natuurlijk ‘Malle babbe’ voor de kiezen kent het optreden een voorspelbaar, maar ook uitstekend ontvangen slot. Als hij daarna speciaal in het kader van de Week voor autisme (Robs zoon Yoshi heeft autisme) ‘Kleine ster’ zingt, gevolgd door het ‘strijdlied voor de vrede’ ‘Alles wat ademt’ sluit hij de avond met een duidelijke boodschap af. Rob de Nijs overtuigt van begin tot eind en raakt nog steeds die gevoelige snaar. Zoals een groepje vriendinnen in de pauze onder het genot van een wijntje instemmend tegen elkaar zegt: ‘Het is een oude vent, maar hij zingt nog steeds prima’.

Wouter Bessels