BGL gaat met de oppositie in zee

Steenwijk - Na diverse intensieve gesprekken met alle fracties van de politieke partijen, adviseert informateur Martin Knol om een coalitie voor Steenwijkerland te vormen van BGL, PvdA, VVD en CU.

Daarmee gaat BuitenGewoon Leefbaar, de grootste polititieke partij in Steenwijkerland, in zee met de huidige oppositie (PvdA, VVD en ChristenUnie) en breekt de partij met de huidige coalitiepartners CDA, Christelijke Partij Burgerbelangen (CPB) en D66. PvdA bleef na de gemeenteraadsverkiezingen op vijf zetels, maar kreeg wel meer stemmen. VVD won een zetel. Huidige coalitiepartners CPB en D66 verloren zetels (respectievelijk een en twee zetels); het CDA bleef stabiel. Een andere winnaar, GroenLinks, kwam met stip twee zetels in de raad, maar blijkbaar zijn de inhoudelijke verschillen te groot.

Teleurstelling

De eerste reactie van de CPB gisteravond was er een van grote teleurstelling. ‘Vier jaar constructief en loyaal meedoen voor de inwoners van Steenwijkerland werd in één klap weggevaagd’, aldus Jacqueline Willemsen. ‘We worden afgerekend op ons verlies terwijl de grootste partij procentueel meer verloren heeft. We gaan vanuit de oppositie constructief aan de slag’.

Jammer

‘Onze onderhandelaars hebben het niet voor elkaar gekregen, jammer’, reageert Jan Vredenburg (CDA). ‘We hadden veel mooie dingen op de rit liggen. BGL heeft voor de nieuwe coalitie gekozen voor de partijen die het meest kritisch waren de afgelopen periode.‘ Het feit dat Wim Brus geen kandidaat-wethouder meer was zorgde ervoor dat het CDA werd verweten ‘niet stabiel genoeg’ te zijn. ‘Dat is de stemming die dan ontstaat. En dat is jammer’.

Martin Knol heeft in opdracht van BGL, de grootste politieke partij in Steenwijkerland, de vorming van een nieuwe coalitie voor Steenwijkerland verkend. ‘Met alle fracties heb ik uitgebreide en waardevolle gesprekken kunnen voeren, aldus informateur Martin Knol. De fracties hebben allen instemmend gereageerd op de opdracht die BGL mij heeft meegegeven. Men herkent de urgentie van een stabiel en ambitieus bestuur.’

Vier wethouders

Op initiatief van BGL nemen de vier fracties van de beoogde coalitie het voortouw om voortvarend te werken aan de samenstelling van het college van B&W, de ontwikkeling en toewijzing van portefeuilles en de uitwerking van een collegeprogramma. De verwachting is dat dit voor de meivakantie gerealiseerd kan worden.