Hypermarkt Steenwijk stap dichterbij

Den Haag - Nu alleen nog een exploitant vinden en dan is de door vele winkeliers in Steenwijk gevreesde hypermarkt op Eeserwold waarschijnlijk een feit. De Raad van State keurde vandaag de omgevingsvergunning voor de oprichting en exploitatie van de hypermarkt goed.

Volgens de Raad is de vergunning, die eerder meerdere keren bij de Raad sneuvelde, eindelijk in overeenstemming met de beheersverordening, het geldende nood-bestemmingsplan.

De winkeliers stelden bij de Raad dat de vergunning misbruik van de regels in de hand werkt, omdat de regels uit de beheersverordening niet helder genoeg zijn. Volgens die verordening moet de hypermarkt voor minstens 51% bestaan uit een supermarkt. In het resterende deel mogen andere spullen worden verkocht die men ook aantreft in een warenhuis.

De winkeliers vinden dat in het supermarktgedeelte dan alleen levensmiddelen verkocht mogen worden. Andere spullen die normaal in een supermarkt verkrijgbaar zijn, zoals bijvoorbeeld serviesgoed en middelen voor het huishouden, zijn namelijk niet meer te onderscheiden van spullen die je aantreft in een warenhuis. Dat komt er op neer dat het warenhuisgedeelte feitelijk veel groter wordt dan het supermarktgedeelte.

Hypermarktgedeelte kan groter dan supermarktgedeelte

Maar de Raad van State constateert dat de beheersverordening niet voorschrijft dat alleen levensmiddelen in het supermarktgedeelte mogen worden verkocht. De Raad erkent dat daarmee in feite het hypermarktgedeelte groter kan worden dan het supermarktgedeelte. Maar dat is dus blijkbaar met de geldende beheersverordening niet te voorkomen.

Ongegrond

De angst van de winkeliers dat de gemeente met deze regeling niet kan optreden tegen misbruik, is volgens de Raad ook ongegrond. De regels bieden de gemeente voldoende mogelijkheden om op te treden, als de exploitant zich niet houdt aan de eis dat minstens 51% van de hypermarkt uit een supermarkt bestaat.

Geen shop-in-shopformule

Ook oordeelt de Raad dat een shop-in-shopformule niet mogelijk is. In zo’n geval huren zelfstandige exploitanten een deel van een warenhuis. Daarmee zou in feite toch detailhandel ontstaan en dat is verboden op Eeserwold, aldus de Raad.


Gerelateerd nieuws