Johan Derksen presenteert avondje blues in geuren en kleuren

Meppel - Nee, thuis in Grolloo achter de geraniums gaan zitten was voor Johan Derksen geenszins een optie. Na twee succesvolle seizoenen Pioniers van de Nederpop, waarin hij rockende krasse knarren uit de vergetelheid haalde, duikt Derksen met Keeps The Blues Alive in de roemruchte geschiedenis van de blues.

Locatie: Schouwburg Ogterop, Meppel, donderdagavond
Aantal bezoekers: 480
Waardering: ****

Blues en Derksen. Het voelt als een inkopper, een schot voor open doel. Zijn jarenlange vriendschap met Harry Muskee en zijn rol als medeorganisator van het Holland International Blues Festival in zijn huidige woonplaats tekenen zijn passie voor de invloedrijke muziekstroming. Die deelt hij in Keeps The Blues Alive bijna drie uur lang met zijn muzikale vrienden van The Clarks – aangevuld met klasbak toetsenist Roel Spanjers - en opvallende gasten als blueszangeres AJ Plug, mondharmonicaspeler Big Pete en natuurlijk gitarist Erwin Java en zangers Theo van Es (The Shoes) en Michel van Dijk (Les Baroques, Alquin).

The Pretty Things

De kiem van deze voorstelling lag eigenlijk in de afgelopen Pioniers van de Nederpop-show, toen Java en Van Es de blues van Cuby & the Blizzards speelden. Van Es bleek naast een soulvolle scheurstem ook flink de blues te hebben, zo expressief als maar kan.

Die combinatie opende deuren naar een avondje blues in geuren en kleuren. Zonder Cuby, maar wel vol met bekende en minder bekende parels uit de afgelopen decennia. Derksen koppelt op inzichtelijke én gevatte wijze de Amerikaanse blues aan de popmuziek van de jaren zestig.

Hoe Engelse bands als The Rolling Stones, The Animals, Them, de Spencer Davis Group en The Pretty Things stuk voor stuk het werk van Willie Dixon, Muddy Waters en John Lee Hooker - op hun geheel eigen wijze - onder de aandacht van een groter publiek brachten.

Vlammende soli

Het resultaat is een tot de nok toe gevuld programma, waarin The Clarks moeiteloos van instrumenten wisselen, de gasten verrassend combineren - zoals het indrukwekkende duet tussen AJ Plug en Van Es, aangevuld met vlammende soli van Java - en Michel van Dijk de stukken van bovengenoemde bands voor zijn rekening neemt. Hij slaagt daar slechts ten dele in: bij The Animals en The Pretty Things doet Van Dijk oude tijden herleven, maar de medley van Stones-nummers komt wat zouteloos over.

Gospel

Helemaal overgekomen uit Miami is zangeres Kat Riggins, die I’d rather go blind van Etta James werkelijk vanuit haar tenen zingt en met Sam Cookes A change is gonna come de link tussen blues en de gospel legt. Riggins is helemaal op haar plek, maar doet niet verbloemen dat het deel na de pauze wel erg aan de trage kant is en zodoende uitmondt in een behoorlijk lange zit.

Unchain my heart

Ook ontbreekt een verhaallijn: Derksen introduceert de musici, maar wat die vervolgens uitvoeren wordt niet verteld. Jammer, want aan bijna elke bluesklassieker die vanavond wordt gespeeld kleeft wel een mooi verhaal of bestaan er tussen de nummers overeenkomsten. Een gemiste kans in deze hoogmis van de blues. Als Van Es de avond met Joe Cockers Unchain my heart besluit, is de cirkel met Engeland weer rond. Dat is ook het moment dat de uitverkochte zaal eindelijk uit de stoelen gaat.

Al met al biedt Keeps The Blues Alive een smaakvolle combinatie van uitstekend en gepassioneerd uitgevoerde muziek. Het uitdagend repertoire maakt dit programma genietbaar en leerzaam. Johan Derksens missie is daarmee geslaagd, want als de blues op deze manier wordt gebracht gaat die nooit vervelen én verloren.

Wouter Bessels