René Karst zingt liedjes zonder poespas

Steenwijk - Op zijn vijftigste maakt zanger René Karst de stap naar het theater. Dat het theaterjasje hem prima past bleek zaterdagavond in het Vestzaktheater van De Meenthe. De Hoogevener zong een keur aan liedjes uit zijn uitgebreide repertoire, ingekleurd met verhalen uit zijn leven.

Locatie: De Meenthe, zaterdagavond
Publiek: 50
Waardering: ****

Eerlijk gezegd vindt Karst dit het mooiste: zingen voor een zaal mensen die volledig zijn aandacht heeft. ‘Op zo’n groot piratenfestival staan er tienduizend mensen, maar na afloop kunnen ze nog geen vijf artiesten opnoemen. Ze zijn alleen in bier en feest geïnteresseerd. Vanavond kan ik veel meer contact met het publiek maken en dat vind ik zoveel prachtiger.’ Het zijn treffende woorden en Karst bewijst dat in zijn theaterdebuut ‘Horen, Zien en Zingen…’ Hij maakt met zijn levensliedjes een pure, eerlijke indruk en bewijst dat hij in zo’n intieme theatersfeer het beste tot zijn recht komt. Net terug van een wekenlange reis met zijn familie door Amerika, waar hij een zesduizend kilometer lange roadtrip maakte van Los Angeles naar New York.

Ukelele

Karst vertelt over zijn liefde voor country en speelt zijn eerste single Samen zeilen, een cover van countrylegenden The Oak Ridge Boys. De verhalen die Karst rondom zijn liedjes vertellen niet slechts zijn leven, maar kleuren ook de teksten in. Vol uit het leven gegrepen situaties, maar nooit plat, simpel of dun gezaaid. Woorden die het leven vieren, zonder poespas. Levensliedjes die helemaal af zijn, makkelijk mee te zingen zijn en altijd een glimlach op het gezicht toveren. Zoals Kruipend door de supermarkt, dat hij schreef met twee studenten van de Tilburgse Rockacademie. Pakt zijn ukelele op en legt uit dat hij daar ooit als tienjarige jongen op begon, omdat zijn armen nog te klein waren om gitaar te spelen. Veertig jaar later bewijst hij een uitstekend begeleider te zijn op de gitaar. Soepel spel, vol melodie en harmonie. Zoals in zijn ode aan Volendam, zijn recente carnavaleske hits met Stef Ekkel (Liever te dik in de kist en We zijn nog beter als we dronken zijn) en de paar nummers die hij in het Drents zingt, met melancholieke teksten van zijn onlangs overleden moeder Jannie.

Tony Neef

Veel aandacht schenkt hij aan het muzikale nest waarin hij opgroeide. Moeder was muzikaal, zijn vader iets minder. ‘Maar hij had wel zangzaad, bleek later’. Zus Erika bouwde aan haar eigen muzikale carrière, terwijl zus Tanja ook zong, maar liever met een breiwerkje op de bank zat. Dat Karst ook het avontuur opzoekt, laat hij horen in Nog steeds niet klaar met jou. Geschreven door Tony Neef en vanavond het enige nummer dat hij zingt met een begeleidende orkestband. Dat valt allesbehalve uit de toon, want juist in dit stuk - waarvoor Marco Borsato ooit bedankte – zoekt hij de grenzen van zijn zangcapaciteiten op. Die zijn niet mis. Na afloop realiseer je je dat Karst eigenlijk zangtechnisch veel meer in zijn mars heeft dan wat hij over het geheel laat horen. Het maakt ‘Horen, Zien en Zingen…’ tot een warm bad aan prachtige luisterliedjes uitgevoerd door een ras-performer.

De rode draad van het programma vormt het talent dat hij van zijn moeder meekreeg. Nergens benoemt hij diens overlijden, maar dat is volledig overbodig. Het publiek voelt vanzelf dat dit programma in feite een eervolle ode aan haar is. Gezongen en gebracht door een singer-songwriter die meer in zijn mars heeft dan menigeen denkt.

Wouter Bessels