‘De loswal is van iedereen’

Giethoorn - ‘Blijf met je handen van de loswal. Want de loswal is van iedereen’, zong Willem Spans maandagavond op een varende bok de toegestroomde Gietersen toe, die op deze ludieke protestactie bij de loswal afkwamen.

Erik Boer, een van de Gieterse ondernemers die veelvuldig gebruik maakt van de loswal, gooide er met zijn shovel letterlijk een schepje bovenop. Hij stortte onder applaus een bak zand op de bok.

Het zit de Gietersen goed dwars, dat de loswal sinds 18 april tot 10 mei is gesloten, omdat het aantal toegestane mechanische handelingen van 52 is bereikt. Vanaf de loswal worden alle bouwmaterialen, maar ook chalets, op bokken naar de bestemming gevaren. Vanaf 11 mei geldt een nieuw jaar en staat de teller weer op nul. Ondernemers vrezen dat die 52 keer alweer snel wordt bereikt en dat de loswal weer op slot gaat.

Ons leven en ons brood

‘Ik heb niet veel haar, maar we zitten met onze handen in het haar. Het water is onze toegangsweg. We kunnen nu geen kant op. Het is ons leven en ons brood’, zei Roel van Hoorn, voorzitter van KopTop, de vereniging van recreatieondernemers, die samen met Giethoorn Onderneemt deze protestactie heeft georganiseerd.

Begrip voor actie

Aanwezigen konden een petitielijst tekenen, die overhandigd werd aan wethouder Douwe Oosterveen, die de moed had om namens de gemeente naar de omstreden plek te komen. ‘We hebben begrip voor deze actie en we weten hoe belangrijk vervoer over water voor Giethoorn is. Maar ook wij zitten met onze handen in het haar’, aldus de wethouder.

‘Want we zijn gebonden aan regels. De Raad van State heeft bepaald: 52 ladingen of lossingen per jaar. Als de gemeente toch toestemming had gegeven voor meer handelingen, dan loop je het gevaar dat de Raad van State een streep door de vergunning zet en dan kunnen we hier viooltjes planten.’

De loswal wordt al 60 jaar gebruikt, maar is niet in een bestemmingsplan opgenomen en is dus niet legaal. Dat gaf jarenlang geen probleem, totdat enkele bewoners bezwaar maakten tegen een loswal vlakbij hun woningen.

Niet uit te leggen

De gemeente is bezig met een alternatieve locatie aan De Bramen. Maar landelijke regels (Natura 2000 en stikstofdepositie) maken een loswal op deze plek lastig. Douwe Oosterveen: ‘Het is eigenlijk niet uit te leggen. Er komt niet meer verkeer. Het is hetzelfde verkeer, maar dan een paar honderd meter verderop.’

De gemeente wil toch samen met KopTop en Giethoorn Onderneemt in gesprek om samen naar een oplossing te zoeken. ‘Wellicht moeten we goed kijken of er nog meer alternatieve locaties zijn. We staan nu tegenover elkaar, maar we moeten naast elkaar verder.’

Oosterveen doelde op de zitting bij de Raad van State op dinsdag 1 mei. Hierin komt het aantal van 52 mechanische handelingen per jaar aan de orde.

Er hing een lint, bedoeld voor een heropening voor de loswal. De wethouder voelde zich niet geroepen het lint door te knippen. De ondernemers uiteraard wel en gaven zo groen licht voor de shovel, die het zand op de bok stortte.