Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Flapdrollen die er schijt aan hebben

Het staat in de top drie van meest voorkomende buurtproblemen in Steenwijkerland en dat begrijp ik ten volle. In mijn ergernissen staat het zelfs met stip op één: Hondenpoep, bah!

Bij mij in de buurt vooral langs de Vendelweg is het ernstig, bij het schandalige af. Ik gun iedereen een hond, niks mis mee zo’n trouwe viervoeter in huis. Ik snap ook dat de hond naar buiten moet om daar zijn behoefte te doen, maar de verantwoording van het baasje die het hondje uitlaat lijkt me dan het opruimen van die smurrie.

Ik weet dat het geen prettige taak is, met een zakje die troep opruimen, maar dat weet je van tevoren als je een hond neemt, lijkt me zo. Vooral binnen de bebouwde kom is al die dogshit een vies gezicht. Helaas komt van dat trouw opruimen van die shit niet veel terecht.

Recentelijk heb ik nog een staaltje van onverschilligheid omtrent dit onderwerp mogen meemaken, wat ik achteraf schrijnend vond. Tijdens een potje voetbal met mijn dochter in de pannakooi bij haar school kwam er een man met een hond aanlopen en liet het beestje doodleuk zijn behoefte doen voor de ingang van de school. Toen ik hem daarop aansprak en netjes vroeg of hij dat even kon opruimen omdat er de volgende dag een paar honderd kinderen langs die plek des onheils moeten lopen en er geheid kinderen in die rotzooi zouden stappen, was zijn antwoord: Ik moest mijn bek houden anders kon ik een klap voor mijn kop krijgen…

Dan weet je genoeg als mens, tjongejonge. Gelukkig zie je ook mensen die wel een zakje bij zich hebben. Waarvoor hulde. Zo hoort het. Maar het houdt niet echt over. Ik zie zelfs geregeld in de winkelstraten wat liggen. Lekker aantrekkelijk voor het winkelend publiek. Triest hoor! Heel opmerkelijk is dat er bij hondenbezitters bij ons in de buurt nooit wat bij hen zelf voor het huis ligt. Nee, rondje lopen, de viervoeter lekker ergens tijdens de route laten zitten en een ander mag er tegen aankijken.

Het is een illusie om te denken dat dit probleem zal verdwijnen. Maar ik blijf maar hopen op normbesef van de hondenbezitter. Nogmaals, vooral binnen de bebouwde kom is het ronduit een smerig gezicht. Ik hoop dat sommige hondenbezitters ook tot dat besef komen. Maar ik weet ook dat er genoeg flapdrollen zijn die nooit iets zullen oprapen van wat hun hond achterlaat. Die hebben daar letterlijk schijt aan...