Peugeot 508 is terug, met ambitie

Met open vizier gaat Peugeot met de nieuwe 508 de segmentgenoten te lijf. Opvallend is de lage en compacte constructie van de auto. De nieuwe generatie 508 oogt scherper en het interieur wordt geregeerd door de volledig vernieuwde i-Cockpit. Andere kenmerken: het bekende rijgedrag van Peugeot, nieuwe motoren en veel technologische voorzieningen.

Even leek het er op dat Peugeot de 508 was ‘vergeten’. Het SUV-geweld had de bovenhand met de introducties van de 2008, 3008 en 5008. Maar de grote berline van Peugeot is terug en dat met eenzelfde ambitie: de markt verrassen met een aanbod dat met de allerbesten kan concurreren. “We weten dat we het in het D-segment moeten opnemen tegen de beste autofabrikanten ter wereld. Daarom pakken we uit met ‘de beste generalist’”, zegt algemeen directeur Jean-Philippe Imparato.

Coupé

Ingegeven door marktontwikkelingen, was het doel duidelijk: afstappen van de klassieke vierdeurs sedan en toewerken naar een sportiever gelijnde vijfdeurs coupé. Met de nieuwe 508 zet Peugeot een kroon op een compleet nieuw vormgegeven gamma. Het model bevat een aantal stijlkeuzes die zijn gemaakt en doorgevoerd in de meest recente concept cars, waaronder het interieur van de Exalt en de Instinct. Het model is nagenoeg even lang als de Audi A5 Sportback en 11 centimeter korter dan de Volkswagen Arteon. Hoewel 8 cm korter dan de vorige generatie, is de wielbasis van 2,79 meter slechts 2,4 centimeter ingekort, zodat de beschikbare binnenruimte behouden blijft.

‘Laagbouw’

Het voorkomen wordt gekenmerkt door de hoogte van nauwelijks 1,40 meter. De voorkant is imposant. De smalle en geblokte grille zit ingesloten tussen de led-koplampen, die geïnspireerd zijn op de Instinct. De nieuwe generatie is een eerbetoon aan zijn voorgangers, de 504 en zijn sportieve en elegante afgeleide 504 coupé. De vlakke en gedrongen motorkap is zo laag mogelijk geplaatst voor een zo dynamisch mogelijk geheel en versterkt de sportieve uitstraling. De auto lijkt compact en de lengte is beperkt tot 4,75 meter. Het ingetogen glasoppervlak versterkt het silhouet en onthult portieren zonder raamstijlen. Naden en spelingen zijn tot een minimum beperkt. Een dakantenne is in de achterruit geïntegreerd. Aan de achterkant bevindt zich tussen de achterlichten een hoogglans zwarte strook, kenmerkend voor de nieuwe modellen van het Franse merk. De bagageruimte meet een inhoud van 487 liter.

Motoren

Bij de benzinemotoren zien we twee nieuwkomers, die ontwikkeld zijn op basis van de 1.6 liter PureTech-motor: PureTech 180 en PureTech 225 (alleen GT-versie). Laatstgenoemde motor zorgt in combinatie met de sportmodus van de ‘active suspension control’ voor de pit en het reactievermogen die horen bij een GT. Er zijn vier dieselmotoren leverbaar (afhankelijk van de markt), die gebaseerd zijn op de 1.5 en 2.0 liter BlueHDi-motoren. De BlueHDi 130 met handgeschakelde zes versnellingsbak, is de basisversie en de enige motor met handgeschakelde zesbak..

Technologie

Instappen in de 508 betekent geconfronteerd worden met hoogwaardige kwaliteit. Het eerste dat opvalt, is het luxueus uitgevoerde dashboard , de allernieuwste uitvoering van de i-Cockpit. Overigens kent die cockpit een enorme evolutie sinds de release in de 208 in 2012. De belangrijke onderdelen van de i-Cockpit zijn een compact stuurwiel, een groot, 10 inch HD-touchscreen en een high resolution digitaal 12,3 inch head-up instrumentenpaneel. Dat is volledig instelbaar en aan te passen aan de persoonlijke voorkeur (zes verschillende weergaven).

Het centrale touchscreen is naadloos verwerkt in het dashboard op vrijwel dezelfde hoogte als het head-up instrumentenpaneel. Het 8 inch touchscreen in de basisuitvoering Active is een 10 inch breed high definition scherm vanaf uitvoering Allure. Hierbij horen zeven op pianotoetsen lijkende toggle switches die opvallend goed zijn geïntegreerd in het dashboard en rechtstreekse en permanente toegang bieden tot de belangrijkste comfortfuncties: radio, airconditioning, navigatie, instellingen van de auto, telefoon, mobile apps. Verder biedt de 508 veel (zit)comfort en een zee aan ruimte.

De vanafprijs van de nieuwe Peugeot 508 wordt gevormd door de Blue Lease Active voorzien van de BlueHDi 130 met handgeschakelde versnellingsbak. Deze staat in de prijslijst voor 37.690 euro. De automaat heeft een meerprijs van 2.800 euro. De eerste nieuwe 508’en worden in september verwacht.