Tuinen kijken rond de Wieden

Sint Jansklooster - Op zaterdag 16 juni zijn drie tuinen te bezichtigen in Sint Jansklooster. De tuinen zijn op deze dagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend en van juni tot en met augustus ook op afspraak te bezoeken.

Op zaterdag 16 juni zijn bezoekers welkom in De Lindehof, Het Kaampien en de tuin van Geke Rook. De Lindehof bestaat uit een rustiek verbouwd boerderijtje op het Land van Vollenhove, omgeven door borders op kleur. Er is veel gebruik gemaakt van de nieuwe generatie vaste planten. De tuin is omsloten door beukhagen en opgebouwd uit verschillende gedeeltes, zoals een geurige rozentuin, een zomertuin met tuinhuis, een pasteltuin en een grassentuin. Verder een vijver met weelderige beplanting rondom, een terrasje omgeven door riet, een volière gedeelte en een boomgaard met leiperen en oude fruitrassen. De tuin heeft verrassende doorkijkjes en zichtassen en is tot laat in het seizoen aantrekkelijk. De tuin heeft een oppervlakte van 3000 vierkante meter. Het adres is Kadoelen 45.

Het Kaampien is voor een groot deel omgeven door oude houtwallen, en omvat grote vaste plantenborders, een heemtuin met een arboretum-gedeelte en een paddenpoel. Wandelpaden leiden bezoekers langs de borders met verschillende beplanting. In het arboretum-gedeelte staan bijzondere bomen en struiken. De tuin is ongeveer 3500 vierkante meter groot. Het adres is Barsbeek 84a.

De Tuin van Geke Rook wordt omsloten door een oude stenen muur en de tuin is tegen een leemrug uit de ijstijd aangelegd. Daardoor is er een hoogteverschil ontstaan een mooi uitzicht over het natuurgebied de Wieden vanaf het terras. Het is een romantische cottagetuin die bestaat uit een voor- en achtertuin met borders op kleur. De beplanting is speels. Tussen de hagen en rondom een oude perenboom staan geurende rozen, clematissen, heesters, grassen, vaste planten en (voornamelijk zelfgezaaide) eenjarigen. Naast het huis ligt een kruidentuin met rozen en leifruit. Ook is er een groentetuin, op kleur. Overal staan bankjes, zodat men vanuit de tuin van de natuur kan genieten. Onlangs is de tuin ingrijpend veranderd en vereenvoudigd, om deze onderhoudsarmer te maken.

De entree bedraagt 3 euro per persoon per tuin.