Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

De Zwetende Apen

Vorige week was het zover, de prijsuitreiking van het onder voetballiefhebbers zo populaire spel Bieb Super Elf.

Om het spel helemaal uit te gaan leggen dat is me wat te omslachtig, maar je bent in het kort manager van een eredivisieteam met spelers die je zelf kiest. Het is een prestigespel en het streelt je voetbalego en -kennis als je wint of hoog eindigt. Dan ben je zeg maar Champions League waardig. Alhoewel: een beetje geluk moet je ook wel hebben.

Ik heb het één keer mogen winnen en dat vergeet je nooit meer, omdat het voelt als de Nobelprijs van het voetbal te winnen. Iemand opperde eens dat er een wall of fame moest komen van alle winnaars van dit prestigieuze spel en daar ben ik het roerend mee eens. Als je dit spel een keer wint verdien je eeuwige lokale roem.

Jannes Mulder

Het spel staat hedendaags onder leiding van het duo Jedidja Prins en Joshua Huisman en dit gedreven duo doet dit meer dan uitstekend. Net zoals de avond van de prijsuitreiking ook prima geregeld was. De organisatie had Jannes Mulder gestrikt voor het avondvullende programma en dan weet je: dat zit wel goed. Mulder was ouderwets op dreef, rap van tong, ad-rem, humoristisch en zeer enthousiast.

De Grauwe Eeuw

De winnaar van dit seizoen - onder een zelfverzonnen teamnaam - was het team met de illustere naam De Zwetende Apen. Mijn eerste gedachte was: nou, ik ben blij dat Sylvana Simons of die wereldvreemde actiegroep De Grauwe Eeuw hier geen lucht van hebben gekregen… De avond zou geen doorgaan hebben kunnen vinden omdat het ongeleide projectiel genaamd Sylvana er direct een kort geding tegenaan had gegooid.

Of je had zomaar kans dat het Grauwe Eeuw-gepeupel al schreeuwende voor café De Bieb had gestaan... Hoe durft U die teamnaam te voeren, De Zwetende Apen... Gelukkig kijken we in Steenwijk wat realistischer en nuchterder tegen dit soort dingen aan, vooral op een avond waar plezier en humor de boventoon voert.

De Zwetende Knapen

En natuurlijk voetbalkennis. En dat heeft de manager van die aapjes zeer zeker. Twee keer op rij winnen. Knap hoor. Mijn welgemeende felicitaties. Maar verander voor het komend seizoen toch voor alle zekerheid je teamnaam in De Zwetende Knapen. Want mocht vrouw Simons of één van haar sympathisanten deze column onverhoeds of bij toeval onder ogen krijgen, dan zijn de rapen gaar!

Die komt zo in verzet met haar eigen team, een vrij onbegrepen en onsympathiek team trouwens, waarvan iedere weldenkende Super Elf teammanager in de wandelgangen zal concluderen: Wat een Bij1geraapt zooitje...